Petreci mai mult timp cu colegii de birou decat cu familia, motiv pentru care impartasirea detaliilor personale si cunoasterea reciproca ar putea incepe sa ti se para normala. Insa, inainte de a divulga la birou informatii intime si detalii din viata personala va trebui sa inveti cum sa iti protejezi cariera si ce ar putea sa iti faca rau.
Astfel, indiferent ca te afli la inceputul carierei sau esti un veteran in domeniu, regulile in ceea ce priveste confidentialitatea si relatiile cu colegii sunt aceleasi. Afla in continuare care sunt cele cinci tipuri de informatii ce ar trebui sa le pastrezi doar pentru tine.
Opiniile negative cu privire la companie, job si colegii de munca
Ar putea fi tentant ca la sfarsitul unei zi grele de munca sa iti exprimi sentimentele negative cu privire la job-ul tau, conditiile in care iti desfasori activitatea sau atitudinea colegilor chiar pe retelele de socializare. Insa, oricat de multa atentie ai acordat crearii unui profil privat, nu este deloc o idee buna sa rabufnesti cu pareri acide si rautacioase in mediul online. Invita o prietena la o cafea sau viziteaza-ti familia daca vrei sa te descarci si sa iti exprimi opiniile.
Opiniile ce ar putea provoca dispute
Desi ar putea parea neimportante, te sfatuiesc sa eviti la birou subiectele de discutie ce pot provoca controverse, precum politica, religia sau rasismul. Astfel de discutii pot capata o importanta exagerata si afecta relatiile de munca sau crea tensiuni intre colegii cu opinii total diferite.
Problemele de sanatate
Impartasirea obiceiurilor pozitive pentru sanatate precum respectarea zilnica a unui orar fix de mese sau vizitatul salii de antrenamente de doua ori pe saptamana ar putea sa iti castige respectul si admiratia colegilor. Insa, ai mare grija sa nu detaliezi mai mult decat trebuie problemele de sanatate sau istoricul medical, evitand astfel situatiile incomode pentru tine si colegii de birou.
De asemenea, specialistii in resurse umane confirma situatiile in care angajatii pot fi discriminati datorita problemelor de sanatate, ratand astfel avansari sau confruntandu-se zilnic cu perceptiile celor din jur.
Problemele din casnicie si cele de familie
Negativitatea, sub orice forma poate fi deranjanta pentru colegii de birou, iar acest lucru se aplica si pentru ceea ce impartasesti din viata personala. De asemenea, vorbind constant despre problemele de acasa, ai putea fi inlaturata de pe lista celor propusi pentru o avansare deoarece creezi impresia unei persoane ce nu are nevoie de noi responsabilitati si stres suplimentar.
Pe de alta parte, poti castiga simpatia colegilor daca impartasesti cu ei experiente personale pozitive, precum intalniri, relatii, redecorarea apartamentului sau planificarea unei excursii insa ai grija sa pastrezi limita de discretie. Acest lucru se intampla deoarece tuturor ne place sa stim cate putin despre oamenii cu care lucram.
Salariul
Venitul tau lunar trebuie sa ramana confidential, multe companii impunandu-ti acest lucru chiar in scris. Dezvaluirea salariului si a detaliilor privind modalitatea de plata poate provoca resentimente si cearta intre angajati, iar mai apoi presiuni asupra conducerii.