Tumultul vietii cotidiene, nenumaratele optiuni de petrecere a timpului, numarul tot mai mare de sarcini pe care trebuie sa le indeplinim la sfarsitul zilei, toate acestea genereaza un nivel de stres semnificativ, chiar si cand este vorba despre activitati relaxante, tocmai pentru ca necesita resursa cea mai importanta e care dispunem: timpul.
Pe masura ce inaintezi in varsta, optiunile personale si profesionale se inmultesc, insa timpul devine din ce in ce mai putin.
Faptul ca nu dispui de suficient timp incat sa poti face si ceea ce trebuie, si ceea ce iti place, poate duce catre o alterare a starii generale de sanatate si ulterior, la depresie.
Probabil ca te numeri printre cei care a incercat sa aplice o serie de trucuri pentru stabilirea unui program care sa te ajute sa devii mai productiv si totusi, rezultatele nu au aparut.
Acest lucru se intampla din cauza faptului ca exista o serie de metode care, in ciuda notorietatii lor, nu functioneaza. Urmatoarele mituri despre productivitate te vor ajuta sa eviti metodele care te tin in loc:
Un spatiu de lucru organizat inseamna un spatiu de lucru gol
Foarte multi oameni considera ca un birou curat este un birou gol, astfel incat sa nu iti distraga atentia, ci sa te ajute sa iti pui ordine in idei.
Cu toate acestea, nu de un spatiu de lucru neutilat ai nevoie, ci de unul in care lucrurile pe care le folosesti cel mai des sunt in imediata apropiere, iar cele de care ai nevoie cel mai rar, sunt puse la distanta dar le poti accesa cu usurinta.
Nu poti fi organizat fara o lista zilnica de activitati
Listele te pot ajuta sa fii mai organizat, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca vei si reusi sa finalizezi tot ceea ce ti-ai propus. Mai important decat existenta unei liste este felul in care abordezi ceea ce ai de facut.
O serie de studii recente avand ca grup tinta studentii americani, a demonstrat faptul ca stabilirea unor termene limita pentru finalizarea unor sarcini clare, functioneaza cel mai bine.
Pe de alta parte, studentii care au stabilit termene limita vagi sau nu au avut deloc, au obtinut rezultatele cele mai slabe. Este important sa compui o lista cu ceea ce ai de facut in ziua respectiva, insa este si mai important sa iti monitorizezi activitatea.
Sa fii productiv inseamna sa lucrezi tot mai mult
Exista persoane care considera ca a fi productiv inseamna a reusi sa lucrezi pentru cat mai mult timp, insa aceasta este o abordare gresita.
Productivitatea se masoara in rapiditatea cu care reusesti sa iti atingi obiectivele, astfel incat sa poti avea timp si pentru celelalte lucruri care conteaza pentru tine, precum petrecerea timpului cu familia sau practicarea unui sport.
Multi-taskingul creste productivitatea
In general, atunci cand incercam sa facem totul, sfarsim prin a nu face nimic cum trebuie. Incearca sa rezolvi in prima parte a zilei problemele cele mai importante si sa lasi pentru finalul zilei activitatile care necesita mai putine resurse.
Doar acela este momentul in care ai putea totusi apela la multi-tasking, insa nu pe perioade lungi de timp, pentru ca spre finalul zilei, capacitatea noastra de concentrare scade.