Cu totii avem momente sau perioade de tristete si deprimare de-a lungul vietii, din cauza faptului ca nu suntem multumiti de propria persoana.
Uneori simtim ca nu suntem suficient de buni, sau ca nu reusim sa facem lucruri memorabile si sa ne urmam visele. Alteori ne temem de felul in care vom fi perceputi de ceilalti, de esec si de imposibilitatea de a ne ridica de jos atunci cand ne simtim la pamant.
Ratam sanse importante de-a lungul vietii doar pentru ca ne temem de reactia si ochiul critic al celui de langa noi. Evitam sa fim sau sa facem asa cum simtim, temandu-ne sa nu fie gresit.
Toate aceste temeri ne afecteaza zilnic cate putin si ne influenteaza intr-o manieira importanta calitatea vietii. Adesea, aceste framantari nu isi gasesc o rezolvare, ci iau forma unor stari periodice proaste, culminand cu depresie si anxietate.
Cum putem identifica o astfel de atitudine negativista si cum o putem combate? Iata careva exemple:
Te plangi adesea
Sunt momente in viata in care, incarcati de greutatile de zi cu zi si de un sir de evenimente neplacute, avem tendinta de a impartasi cu altii ceea ce simtim.
Adesea o facem fara menajamente, gandindu-ne mai mult la suferinta personala decat la felul in care ii facem pe ceilalti sa se simta in momentul in care le spunem ceea ce gandim.
Faptul ca le povestesti prietenilor de fiecare data cand dai de greutati, nu te aduce mai aproape de acestia si nici nu iti rezolva problema. Incearca sa ai o atitudine mai echilibrata si sa nu pici in aceasta extrema.
Prietenii sunt acolo de fiecare data cand ai nevoie de ei, insa in acelasi timp, fiecare dintre noi are problemele sale si a le asculta permanent pe ale altora poate fi obositor.
Incearca sa treci intr-o masura cat mai mare singur peste lucrurile care te deranjeaza sau afecteaza. Cere sfatul unui prieten, nu te plange in permanenta si ai grija sa fii echilibrat in relatia cu ceilalti.
Nu reusesti sa te apreciezi la adevarata valoare
Este greu sa ai o parere decenta despre tine in conditiile in care te simti mereu inferior celorlalti. Trebuie insa sa iei in calcul faptul ca nu ai nevoie de confirmarea celorlalti atunci cand vine vorba despre stima de sine.
Dragostea fata de propria persoana este foarte importanta si lipsa ei este cea care te aduce in situatia de a te confrunta cu stari negative. Accepta-te, iubeste-te si elibereaza-ti mintea de temeri si frustrari personale.
Iti faci prea multe griji
Indiferent cat de multa incredere ai avea in propria persoana, cu siguranta ti s-a intamplat sa iti faci griji peste masura la un moment dat.
Adesea ne ingrijoram cu privire la trecut, la prezent si inevitabil, gandindu-ne la viitor. Tot ceea ce poti face este sa accepti faptul ca nu poti controla totul indiferent cat de multe griji iti faci.
Cu siguranta ca nu vei trece singur peste momentele dificile care pot aparea. Probabil vei fi inconjurat de prieteni sau familie si lucrurile vor parea mai usoare decat ai fi crezut.