Vitamina A este un termen general pentru o serie de vitamine solubile in apa, precum si pentru unele provitamine, cum ar fi betacaroten.
Daca regimul alimentar zilnic contine o cantitate suficienta de vitamina A, acest lucru contribuie la intarirea sistemului imunitar, precum si la protejarea ochilor, a pielii si a sanatatii respiratorii.
Deficientele de vitamina A pot fi extrem de periculoase, indeosebi in cazul mamelor insarcinate, astfel incat consumul suficient de alimente cu vitamina A este esential pentru a avea un organism sanatos!
Vom vedea in continuare care sunt alimentele bogate in vitamina A:
1. Morcovi
Consumul de morcovi ofera circa 40% din vitamina A pentru o zi, in mare parte in forma de betacaroten.
2. Caise
Caisele contin mai mult de 60% din cantitatea de vitamina A recomandata.
3. Spanac
O portie de spanac contine mai mult de 15% din vitamina A de care organismul are nevoie intr-o zi.
4. Mango
Consumul unui mango de dimensiuni medii reprezinta aproximativ 20% din vitamina A recomandata pentru o zi.
5. Piersici
O piersica de dimensiune medie are aproximativ 10% din necesarul de retinol.
6. Cartofi dulci
Cartofii dulci contin provitamina A, fiind o alegere excelenta pentru organism.
7. Broccoli
O portie de broccoli detine cel putin 10% din necesarul zilnic de vitamina A.
8. Ulei de ficat de cod
O lingurita din acest ulei ofera aproximativ 150% din vitamina A necesara pentru intreaga zi.
9. Oua
Un ou contine 8% din vitamina A necesara pentru o zi.
10. Lapte
In mod normal, un pahar cu lapte contine 2% din necesarul de vitamina A pentru o zi.
Sursa foto: pexels.com