In mod surprinzator, acest aliment este unul dintre cele mai sanatoase pe care il putem include in dieta zilnica, fiind bogat in vitamine si substante nutritive si avand numeroase beneficii suplimentare pentru organism. Nopales (frunza de cactus, numita stiintific Opuntia) este un aliment din America Latina, in general fiind servit cu oua si salate, datorita beneficiilor sale pentru sanatate.
Bogat in fitonutrienti, cactusul adauga o multitudine de fibre organismului, ajuta la reducerea colesterolului si scaderea nivelului zaharului in sange, prevenind aparitia diabetului zaharat. Chiar daca nu locuiesti in Vestul salbatic ori nu cresti cactusi in propriul camin, acestia sunt disponibili in magazine organice (bio) sub forma de felii, cuburi, sucuri si gemuri, astfel poti alege in functie de nevoile proprii.
Afla cele 7 beneficii surprinzatoare pentru sanatate ale consumului de cactus:
1. Scade colesterolul
Cercetarile efectuate la Universitatea din Viena au demonstrat legatura dintre consumul frunzelor de cactus si nivelul scazut al colesterolului in organism. Acelasi efect l-au demonstrat si cercetarile din Franta, efectuate pe 68 de femei. Dupa ce au consumat timp de 4 saptamani frunze de cactus, analizele au aratat un nivel scazut al colesterolului si al trigliceridelor. Aceasta hrana are un rol important si in reducerea riscului de a dezvolta probleme cardiace.
2. Vindeca diabetul
Atitudinea neglijenta fata de nivelul zaharului in sange si organism poate duce la aparitia mai multor boli, precum diabet zaharat, accident vascular cerebral si afectiuni ale inimii. Consumul de frunze de cactus ajuta la reducerea nivelului zaharului in sange la pacientii ce sufera de obezitate si diabet. Cercetarea efectuata la Universitatea din Viena pe 24 de pacienti, cu o greutate normala, a aratat o scadere cu 11% a nivelului zaharului in sange in urma consumului frunzelor de cactus, dovedind beneficiile sale pentru cei ce sufera de diabet zaharat.
3. Lupta impotriva cancerului
Frunzele de cactus contin fenoli si flavonoide, doi compusi cu proprietati antioxidante. Acesti antioxidanti ajuta la protejarea celulelor sanatoase impotriva daunelor provocate de radicalii liberi ce au legatura cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare si a cancerului. In 2009, punandu-se problema hranirii populatiei cu mancare din plante, s-a aratat incetinirea cresterii celulelor din cancerul de colon, ficat, san si prostata in urma administrarii compusilor fitochimici din frunzele de cactus, fara a avea un impact negativ asupra celulelor sanatoase.
4. Imbunatateste digestia
Folosit ca aliment, cactusul contribuie la buna functionare a procesului digestiv la om. Nopales ajuta la reducerea celulitei, in timp ce sporeste si capacitatea de a retine apa in organism pentru a accelera tranzitul intestinal. Aceasta hrana bogata in fibre reduce riscul aparitiei cancerului si imbunatateste sanatatea digestiva a oamenilor.
5. Ajuta la scaderea in greutate
Cactusul este un aliment cu continut caloric scazut, bogat in aminoacizi, vitamine si minerale, ceea ce il face benefic pentru pierderea in greutate. Continand 17 aminoacizi, 8 dintre acestia fiind esentiali, cactusul ofera un aport important de energie, cu toate ca o portie de 100 grame are doar 16 calorii.
6. Protejeaza celulele creierului de eventualele daune
Aburul si fructele de cactus au in compozitie quercetin 3-metil, flavonoid ce este considerat un puternic neuro-protector. Acesta protejeaza celulele neuronale din creier.
7. Reduce inflamatia
Cactusul are proprietati antiinflamatoare, astfel lupta impotriva arsurilor la nivelul muschilor, afectiunilor la nivelul sistemului cardiovascular, tractului gastro-intestinal si arterelor. In compozitia chimica a cactusului regasim quercetina bioflavonoid, avand rolul de a neutraliza compusii daunatori celulelor si serveste ca analgezic datorita proprietatilor antiinflamatorii. De asemenea, cactusul are proprietati antiulceroase, avand capacitatea de a lupta cu edemele si de a restrictiona migrarea leucocitelor.
Cum putem consuma cactusul?
Cunoscand acum beneficiile consumului plantelor de cactus, probabil te intrebi cum il poti prepara pentru a-l include in dieta zilnica si a ramane sanatos. Feliile si fructele de cactus sunt deja comestibile, insa, in unele cazuri, pot fi uscate si lemnoase. In functie de gust si preferinte poti pregati cactusul in diferite moduri. Iata doua retete usor de preparat.
1. Felii de cactus la gratar
Ai nevoie de: un kilogram frunze de cactus si ulei de masline. Va fi interesant sa pregatesti masa doar cu cele doua ingrediente. Spala si freaca bine frunzele de cactus pentru a elimina tepii, apoi foloseste un cutit de curatat cartofi pentru a elimina nodulii de pe suprafata acestora. Aprinde gratarul de lemne sau carbune, foloseste o pensula pentru a unge frunzele de cactus cu ulei de masline, asaza-le pe gratar. Acestea vor fi gata in 10-12 minute, dar ai grija sa le intorci constant de pe o parte pe alta si sa le ungi cu ulei de fiecare data.
2. Omleta in stilul arizona
Ai nevoie de: 1-2 frunze de cactus, 8 oua, 250 grame branza, 10 grame unt, sare si piper dupa gust. Pentru a pregati omleta in stil arizona spala si freaca bine frunzele de cactus, pentru a elimina tepii, apoi elimina nodulii cu un cutit. Taie in cuburi mici frunzele curatate si adauga-le peste untul incis in tigaie, caleste timp de 5 minute. Intr-un bol separat bate cele 8 oua si amesteca-le cu branza rasa in prealabil, rastoarna amestecul in tigaie peste frunzele de cactus, amesteca bine si serveste preparatul cald.
Pofta buna!
Comentarii