Organismul uman nu poate produce vitamina B12 insa are nevoie de aceasta pentru a pastra un ritm normal al functiilor vitale si a produce ADN, materialul genetic din toate celulele corpului. Astfel, apare nevoia omului de a introduce in dieta alimente bogate in B12 precum carne, peste, oua si lactate.
Reactiile biochimice ce au loc in organism datorita prezentei vitaminei B12 sunt esentiale pentru celulele cu crestere rapida, generand ADN, proteine, hormoni si grasimi ce interactioneaza direct cu acidul folic. De asemenea, vitamina B12 este utilizata de maduva osoasa pentru a produce celulele rosii din sange si de celulele ce captusesc tractul intestinal pentru a se divide rapid si a ramane impreuna. Iar din moment ce vitamina B12 este necesara pentru producerea AND-ului si a diviziunii celulare este clar ca femeia gravida are nevoie de un nivel adecvat de B12 in organism pentru cresterea si dezvoltarea normala fatului.
De asemenea, B12 are un rol fundamental in dezvoltarea si functionarea creierului si a sistemului nervos, vitamina fiind implicata in producrea de mielina, stratul protector ce inconjoara celulele nervoase si a neurotransmitatorilor, substante chimice ce transporta semnalele nervoase intre celule.
Iar daca toate acestea nu te-au convins, afla care sunt cele mai importante sapte functii ale vitaminei B12 si ce efecte poti resimti in cazul deficientei.
1. Furnizeaza energia necesara organismului
Modul in care organismal tau creaza si furnizeaza energie este puternic influentat de nivelul vitaminei B12 ce pastreaza celulele hranite si sanatoaase. In abesenta nutrientului B12, celulele raman flamande si transmit senzatii de slabiciune si oboseala. B12 elibereaza in celula energia necesara proceselor de gandire si deplasare pentru intreaga zi.
2. Protejeaza inima
Inima ta si intregul sistem cardiovascular au nevoie de vitamina B12 pentru a elimina din sange homocisteina, o proteina periculoasa ce poate afecta arterele, determinand aparitia inflamatiilor si a bolilor de inima.
3. Influenteaza sanatatea sistemului osos
In urma a numeroase studii s-a descoperit ca pacientii cu osteoporoza prezinta un nivel ridicat de homocisteina in sange, iar B12 are valori mai mici decat cele ale persoanelor cu oase puternice si sanatoase.
4. Previne deteriorarea nervilor
Nervii au un invelis de protectie, format din tecile de mielina, ce ii fereste de toxine si radicalii liberi din sange. Fara aceste acoperiri, nervii se deterioreaza si pot chiar muri, afectand transmiterea semnalelor de la creier catre organism. B12 are un rol important in producerea de mielina, implicit a modului in care organismal formeaza invelisul de protective a nervilor.
5. Influenteaza in bine starea de spirit
Creierul folosesete o substanta chimica numita serotonina pentru a influenta in bine starea de spirit. Vitamina B12 stimuleaza producerea de serotonina.
6. Peotejeaza sanatatea creierului
Cercetatorii au observat ca pacientii cu Alzheimer au niveluri mult mai mici de vitamina B12 in oraganism decat persoanele de aceeasi varsta cu memoria ascutita si clara. De asemenea, tecile de mielina lipsesc la persoanele ce sufera de Alzheimer.
7. Intarzie efectele imbatranirii
Imbatranirea organismului are loc atunci cand celulele incep sa se rupa iar ADN-ul tau nu mai reproduce in mod corect celule si nici cu aceeasi viteza din tinerete. Numerosi factori pot incetinii inmultirea ADN-ului, precum radicalii liberi, toxinele din sange, nivelul ridicat al zaharului din sange, o dieta alimentara bogata in omega-6 si grasimi. B12 influenteaza sanatatea ADN-ului si stimuleaza producerea celulelor tinere.
Sursa foto: queesmejor.net