Inceput in urma cu mai bine de sapte zile, postul Craciunului iti poate parea anost atunci cand te saturi de traditionalul orez cu ciuperci, monotona mancare de masline cu praz sau pateurile vegetale pline de chimicale din comert. Motiv pentru care am decis sa impartasesc cu tine trei retete de post pline de gust si arome ce le poti prepara cu usurinta in bucataria personala.
Orez mexican
Ingrediente:
O cana orez
2 cani apa
5 rosii cherry
½ ceapa alba
1 cub maggi de legume
3 catei de usturoi
O lingurita sare
O lingura ulei de masline
½ lingurita chimen
½ lime
Un varf de cutit chili
Preparare:
Incinge uleiul intr-o tigaie care nu lipeste, adauga orezul si amesteca continuu pana cand isi schimba culoarea in maro-auriu, aproximativ sapte-opt minute. Separat, amesteca in vasul blendarului apam rosiile, ceapa, usturoiul, cubul de legume, sarea, chimenul si chili, apoi porneste aparatul pana ce obtii un amestec omogen. Toarna compozitia obtinuta peste orezul auriu, acopera tigaia si lasa totul sa fiarba 20 de minute la foc mic.
Toarna orezul fiert intr-un bol termorezistent, adauga chimenul si sucul de lime si amesteca bine. Orezul mexican se serveste cald, langa o salata de avocado sau simplu.
Supa crema de morcovi chinezeasca cu busuioc
Ingrediente:
1 ½ ceapa galbena tocata
3 catei de usturoi
2 linguri ulei de masline
1 kilogram morcovi tocati
Sare si piper dupa gust
2 cesti mici zarzavat pentru supa
2 cesti apa
¼ ceasca unt de arahide
2 lingurite sos de chili
Topping: busuioc proaspat, menta proaspata, o ceasca lapte de nuca de cocos, zahar brun
Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie, adauga ceapa si usturoiul si caleste pana cand pana cand se inmoaie ceapa si devine aurie.
Separat, adauga intr-o oala o lingura ulei de masline, morcovii, sarea si piperul si caleste tip de 5 minute, apoi adauga apa, ceapa si usturoiul calite si lasa totul la foc mic pentru 20 de minute. Adauga intreaga compozitie fiarta intr-un blender si porneste aparatul pana cand obtii o crema omogena, apoi adauga untul de arahide, sosul de chili, zaharul si laptele de cocos si porneste aparatul pentru alte 30 de secunde,
Toarna supa in boluri si orneaza cu bucuic si menta proaspete tocate.
Burrito vegetarian
Ingrediente:
150 grame tofu
2 linguri ulei de masline
¼ lingurita turmeric
sare si piper dupa gust
4 tortilla
O ceapa rosie tocata
4 linguri drojdie de bere
1 avocado taiat cuburi
2 linguri sos salsa
Preparare:
Incalzeste uleiul intr-o tigaie care nu lipeste, adauga tofu pasat cu furculita in prealabil, turmericul, sarea si piperul si lasa sa fiarba 10 minute, amestecand din cand in cand. Compozitia obtinuta se scoate intr-un bol si se lasa la racit.
Reincalzeste tigaia si incalzeste timp de 30 de secunde pe fiecare parte foile de tortilla.
Amesteca acum tofu racit cu bucatile de avocado, ceapa rosie, salsa si drojdia de bere, iar apoi imparte compozitia in patru. Intinde amestecul de tofu pe foile de tortilla si ruleaza-le.
Pofta buna!