Cu toate acestea iti doresti sa oferi familiei si mai ales copiilor un pranz gustos si sanatos fara a petrece insa timp indelungat pentru prepararea acestuia. Ei bine, afla ca acest lucru este posibil chiar si in zilele in care nu reusesti sa-ti respecti programul cu strictete, fiind suficient sa ai la indemana cativa cartofi dulci. Acestia au numeroase calitati nutritive, pot fi cu usurinta folositi ca baza pentru mancaruri sau ca fel principal, necesitand efort minim de pregatire.
Afla cinci retete simple si rapide cu cartofi dulci ce te pot scoate din impas atunci cand nu ai prea mult timp la dispoziti dar vrei sa pregatesti un pranz gustos.
Cartofi dulci copti
Cartofii dulci se spala si scurg bine de apa, apoi se inteapa de cateva ori cu o furculita si de invelesc in folie de staniol. Aseaza cartofii inveliti intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace-i in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru 90 de minute. La sfarsitul timpului de coacere cartofii trebuie sa fie fragezi si usor de strapuns cu furculita, chiar si prin staniol.
Serveste cartofii calzi cu un dresing de iaurt sau o crema de unt cu verdeturi.
Cartofi dulci prajiti in cuptor
Spala si decojeste cartofii dulci, apoi taie-i pai si stopestei cu suc de lamaie. Cartofii pai se aseaza intr-o tava tapetata cu ulei si se dau pentru 25 de minute la cuptorul reglat in prealabil la 200 de grade.
Cartofii prajiti se servesc imediat ce au fost scosi din cuptor cu sos pesto sau un dresing obtinut din branza feta, usturoi, patrunjel, fulgi de ardei rosu si o lingura ulei de masline.
Cipsuri din cartofi dulci
Spala si decojeste cartofii dulci apoi taie-i rondele subtiri si stopestei cu ulei de masline pe ambele parti. Incalzeste cuptorul la 230 de grade si imprastie rondele de cartofi intr-o tava mare peste care poti arunca condimentele preferate. Da tava la cuptor pentru jumatate de ora, intoarce apoi rondelele de cartof si lasa-le sa se rumeneasca.
Serveste cipsurile din cartofi dulci cu salata de cruditati sau sos de branza.
Cartofi umpluti cu legume
Similar primei retete, lasa cartofii dulci sa se coaca la 180 de grade insa, doar pentru o ora apoi scoate-i din cuptor si taie-i in doua pe lung. Cartofii taiati se scobesc cu o lingura si se inlocuieste miezul cu brocoli tocat, spanac sote, seminte de susan, cuburi de tofu sau orice alta combinatie preferata, apoi se introduc in cuptor pentru inca 30 de minute.
Odata scosi din cuptor, cartofii umpluti se servesc cu salata de varza, sos de iaurt sau parmesan ras.
Piure de cartofi dulci
Spala si decojeste cartofii dulci apoi taie-i cubulete si fie fierbe-i jumatate de ora. Scurge apa ramasa in oala in urma fierberii, paseaza cartofii si adauga peste un dresing obtinut din 300 mililitri smantana, un praf scortisoara, doua linguri de unt, doua linguri zahar brun si jumatate lingurita de sare, apoi amesteca totul foarte bine.
Piureul de cartofi dulci se serveste cu miez de nuca pisat si presarat in farfurie.
Sursa foto: drgourmet.com