Cum poti evita excesele alimentare in perioada sarbatorilor de iarna?

de la 09 Dec. 2016
Cum poti evita excesele alimentare in perioada sarbatorilor de iarna? Excesul este cuvantul care descrie cel mai bine atitudinea noastra fata de mancare pe perioada anotimpului rece.
Tags: sarbatoriiarnaexcesmancarealimentatiedietafructelegumesport

Sarbatorile sunt intotdeauna un prilej foarte bun pentru a da frau liber tuturor placerilor culinare pe care le acumulam pe parcursul anului. Dietele pe care le tinem in mod periodic, afectiunile pe care unii dintre noi le au, toate acestea sunt parca uitate pentru cateva zile, in perioada sarbatorilor.

De asemenea, frigul de afara si vremea in general mai putin prietenoasa pot fi pretexte pentru a uita de programul de exercitii fizice pe care l-am urmat cu atatea sacrificii pe tot parcursul anului. Intrebarea este: cu ce pret ne asumam acest exces caloric si stil de viata?

Nu de putine ori auzim despre cazuri de indigestie sau alte probleme cauzate strict de consumul excesiv de alimente si alcool, asociate perioadei sarbatorilor de iarna.

Ni se pot parea cazuri extreme, pana cand noi insine ajungem in astfel de situatii facand niste greseli evidente. O atitudine mai rezervata in privinta meselor de sarbatori nu presupune neaparat a renunta la o serie de mancaruri care ne plac, ci a fi moderati sau a evita unele combinatii care ne afecteaza organismul.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a te bucura cu adevarat de sarbatori:

Odihneste-te suficient

Un stil de viata echilibrat implica o serie de obiceiuri sanatoase. Alimentatia echilibrata reprezinta doar unul dintre elemente, astfel ca el nu poate fi tratat izolandu-l de toate celelalte.

Este mult mai usor sa eviti excesele si sa ai grija la ce mananci, daca in acelasi timp acorzi atentia necesara hidratarii adecvate sau odihnei. Acumularea unui numar optim de ore de somn este foarte important pentru a asigura starea de bine pe care ne-o dorim, mai ales inaintea unei petreceri.

Odihnindu-te, elimini o parte importanta din stresul cotidian, astfel ca reduci riscul de a manca seara, pe fond nervos. Vei fi mult mai concentrat pe a te simti bine in prezenta altora, si nu vei fi la fel de tentat sa compensezi anumite lipsuri prin intermediul mancarii.

Evita grasimile

In perioada sarbatorilor, cel mai mult ne afecteaza mancatul in a doua parte a zilei. De aceea, se intampla sa acumulam kilograme in plus, dar in acelasi timp acest lucru se intampla si din cauza ca bucataria traditionala romaneasca este alcatuita in general din alimente bogate in grasime animala si carbohidrati.

Cu precadere pe perioada serii, incearca sa mananci alimente slabe in grasimi, pastrandu-ti atentia asupra marimii portiilor. Mananca suficient cat sa te poti simti usor pe tot parcursul serii.

Danseaza, ridica-te de la masa pentru plimbari scurte sau pentru a socializa cu altii. In felul acesta te vei pastra departe de excese.

Evita alimentele bogate in colesterol

Pielea de curcan si de pui este extrem de bogata in grasimi. Acestea sunt mai bogate in calorii decat proteinele si carbohidratii si de asemenea, mai bogate in colesterolul rau. De aceea, este indicat sa eviti sa consumi pielea crocanta a fripturii de pui, indiferent cat de mult ti-ar placea.

Consuma fructe si legume proaspete

Chiar daca esti tentat sa ai cu precadere o dieta bogata in grasimi si carbohidrati, nu uita sa introduci in meniul tau fructele si legumele proaspete, chiar si in perioada sarbatorilor.

Acestea ii asigura organismului necesarul de vitamine si ajuta in acelasi timp digestia, care este din plin pusa la incercare.

Fa miscare oricand ai ocazia

Poate ca nu mai ai timp pentru a iti respecta programul zilnic de exercitii fizice sau poate ca esti prea obosit pentru a il urma chiar si in vacanta. Insa poti alege sa te plimbi de dimineata pe distante medii, intr-un ritm mai alert.

Este un mod ideal de a incepe ziua si in felul acesta te poti hidrata foarte bine, pentru ca exercitiul fizic creste nevoia de hidratare.

Poti alege sa faci miscare si dupa masa de pranz, ori seara. Vei observa ca noptile iti vor fi mult mai linistite si excesele alimentare facute seara, se vor reduce.

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016