Simptomele deficitului de vitamine B
- ameteala;
- lipsa echilibrului si a coordonarii;
- oboseala;
- slabiciune;
- dificultati de respiratie;
- amorteala la nivelul mainilor si picioarelor;
- piele neobisnuit de palida;
- sensibilitate la lumina si vedere incetosata;
- confuzie;
- iritabilitate;
- modificari ale dispozitiei.
Beneficii
Complexul de vitamine B este esential pentru functionarea organismului. Impreuna, acesti compusi au multe beneficii, inclusiv: reglarea colesterolului si pierderea in greutate.
Acest complex de vitamine include:
- vitamina B1 (tiamina);
- vitamina B2 (riboflavina);
- vitamina B3 (niacina);
- vitamina B5 (acidul pantotenic);
- vitamina B6 (piridoxina);
- vitamina B7 (biotina);
- vitamina B9 (acidul folic);
- vitamina B12 (cobalamina).
Vitamina B1 (tiamina) - transforma zaharul si carbohidratii in energie utilizabila, avand beneficii neurologice si contribuind la mentinerea unui flux sanguin sanatos. Aceasta se gaseste in boabe intregi, legume verzi inchise, precum si in lapte si oua.
Vitamina B2 (riboflavina) - este necesara pentru metabolism si pentru sanatatea ochilor. Aceasta se gaseste in aceleasi surse de alimente ca B1: cereale integrale, legume verzi, lapte si oua.
Vitamina B3 (niacina) - este un alt compus esential pentru metabolizarea nutrientilor, combustibil pentru celulele umane. De asemenea, ajuta sistemul digestiv. Vitamina B3 se gaseste in carne rosie, pui, cereale integrale, peste si arahide.
Vitamina B5 (acidul pantotenic) - este importanta pentru producerea de energie si pentru procesarea hormonilor care mentin echilibrul corpului uman. Aceasta se gaseste in capsuni, grepfrut, seminte de floarea-soarelui, carne, iaurt si oua.
Vitamina B6 (piridoxina) - descompune glucoza stocata si regleaza acizii din organism in sange. Aceasta se gaseste in naut, ton, cereale integrale, pui, pepene, somon si spanac.
Vitamina B7 (biotina) - este implicata in transformarea alimentelor in energie si ajuta corpul sa produca acizi grasi care mentin sanatatea celulelor.
Vitamina B9 (acidul folic) - sprijina cresterea numarului de celule rosii in sange. Aceasta se gaseste in cereale integrale, citrice, legume verzi, carne, peste si sfecla rosie.
Vitamina B12 (cobalamina) - contribuie in principal la producerea celulelor rosii sangvine si la mentinerea sanatatii sistemului nervos central. De asemenea, previne aparitia anumitor tipuri de anemie. Vitamina B12 se gaseste in carne, peste, lactate si cereale.
Sursa foto: pexels.com