Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C intareste sistemul imunitar si stimuleaza absorbtia de fier si productia de colagen necesara sanatatii pielii si articulatiilor.
Cu toate acestea, alegerea alimentelor cu continut ridicat de vitamina C conteaza doar in proportie de 50%, intr-o proportie la fel de mare contand si modalitatea de preparare a acestora.
Vitamina C si gatitul
Apa si caldura pot dilua concentratia de vitamina C din produsele alimentare, fierberea determinand astfel cea mai mare pierdere de vitamine. Din acest motiv, nutritionistii recomanda, pe cat posibil, consumul de fructe si legume in stare naturala.
Iar pentru a sustine afirmatiile de mai sus am pregatit o serie de exemple ce te-ar putea face sa renunti la compoturi si tocanite in favoarea fructelor si legumelor proaspete. Astfel, o portie de broccoli proaspat ofera organismului 80% din necesarul zilnic de vitamina C, aceeasi cantitate fiarta continand doar 60% din doza zilnica recomandata. O ceasca si jumatate de conopida proaspata ofera 45% din necesarul zilnic de acid absorbic, fiarta doar 40%, o ceasca si jumatate de ardei proaspat ofera organismului 100% din doza zilnica de vitamina C recomandata, in urma fierberii pierzandu-se 16 procente. Pe de alta parte, prin gatire este eliminat si continutul de apa din produsele alimentare, scazand volumul acestora, lucru extrem de vizibil in cazul spanacului, caz exceptional unde acelasi volum de spanac crud sau fiert contine aceeasi cantitate de nutrienti.
Care sunt alimentele cu continut ridicat de vitamina C?
Lista produselor bogate in vitamina C incepe cu citrice precum portocale, lamai si grapefruit rosu si continua cu mango, kiwi, papaya, capsuni, pepene galben si rosii, acestea fiind alimentele ce trebuie consummate in stare pura. De asemenea, pe aceeasi lista pot fi trecute si cateva alimente ce isi pastreaza continutul ridicat de vitamina C chiar si in urma fierberii, acestea fiind cartofii dulci, varza de Bruxelles, brocoli, spanac, ardei gras si varza creata.
Pregatirea alimentelor pentru consum
Urmeaza sfatul nutritionistilor si pregateste-ti o strategie prin care sa reduci pierderea de vitamine. Astfel, alege sa consumi in stare cruda toate legumele si fructele ce pot fi mancate astfel si sa fierbi doar ceea ce este absolut necesar. Documentandu-te vei afla ca alimentatia raw nu este monotona si poti obtine numeroase amestecuri delicioase precum fresh-uri, shake-uri si salate.