In ultima vreme se tot vorbeste despre cat de bine este sa elimini din alimentatie carnea (mai ales ca urmare a povestilor nu tocmai dragute despre carnea rosie). Altii, ecologisti convinsi, aleg sa renunte din ratiuni pur etice, din nevoia de a proteja animalele dar si mediul inconjurator.
Acesti oameni sunt de parere ca fructele si legumele sunt suficiente cand vine vorba de bagajul nutritional de care avem nevoie pe parcursul unei zile, gandindu-se ca proteina din plante este mai buna si mai sigura decat cea de provenienta animala.
Cu toate acestea, studiile atesta faptul ca a consuma carne contribuie la mentinerea functiilor metabolice vitale, oferind in acelasi timp si energia de care avem neovie pe parcursul unei zile. Iata cateva dintre motivele pentru care nu ar trebui sa renunti la carne:
Ajuta la imbunatatirea imunitatii
Diferite tipuri de care au un continut bogat de zinc, acesta contribuind la cresterea imunitatii. Datorita proprietatilor antioxidante, zincul este responsabil pentru crearea anticorpilor care lupta impotriva radicalilor liberi, aceia care ne pun in pericolul de a dezvolta boli cronice.
Proteina de provenienta animala ajuta la producerea acestor anticorpi, protejand corpul de infectii. Acizii omega 3 continuti de fructele de mare sunt de asemenea buni pentru cresterea imunitatii. Seleniumul continut de fructele de mare are la fel de multe beneficii pentru imunitate.
Contribuie la cresterea masei musculare
Proteina din carne ajuta la cresterea si repararea tesuturilor din organism, imbunatatind activitatea musculara. De aceea persoanele care vor sa creasca in masa musculara trebuie sa creasca consumul de proteine. Daca nu ii asiguri organismului elementele de care are nevoie pentru ceea ce iti propui, nu vei reusi sa ajungi prea curand la performantele dorite. s
Ajuta digestia
Pe langa proteine, carnea contine aminoacizi care ajuta digestia. Cum corpul nu ii poate produce el insusi, acestia trebuie obtinuti prin mancare. Sunt 9 aminoacizi esentiali pe care carnea ii asigura.
Imbunatateste circulatia sangelui
Fierul este o componenta importanta a carnii, rolul acestuia fiind de a ajuta sangele sa circule catre tesuturi si celule. In functie de natura carnii, cantitatea de fier poate fi diferita, insa existent acestuia este foarte importanta intrucat carenta de fier poate conduce catre probleme de sanatate importante care debuteaza cu lipsa capacitatii de concentrare, senzatia de slabiciune si oboseala.
Protejeaza sanatatea inimii
Vitamina B12, B6 si omega 3 pe care carnea le contine, protejeaza inima de aritmii, infarct sau stop cardiorespirator.
Nota: este important ca produsele din carne consummate sa fie proaspate, nu congelate (pe cat posibil) si cumparate din locuri autorizate, de incredere. Este valabil mai ales in cazul pestelui si a fructelor de mare care trebuie sa fie depozitate in conditii optime.