Ananasul este un fruct delicios, format din mai multe boabe individuale care se unifica in jurul unui miez central. Fructul este consumat atat pentru gustul distinct si unic, cat si pentru numeroasele beneficii asupra sanatatii si importantele valori nutritionale.
Din punct de vedere nutritional, ananasul este un depozit de nutrienti, fibre solubile si insolubile, bromelaina, vitamine si minerale, inclusiv potasiu, cupru, mangan, calciu, vitamina C, beta-carotem, tiamina, B6 si acid folic.
Afla in continuare care sunt principalele opt beneficii pentru sanatate ale ananasului si convinge-te sa il consumi cat mai des posibil.
1. Combate inflamatiile articulare
Ananasul contine o enzina proteolitica relativ rara, bromelaina care descompune proteinele complexe si are, de asemenea, efecte antiinflamatorii, reducand astfel simptomele artritei.
2. Intareste sistemul imunitar
O singura portie de ananas contine mai mult de 130% din necesarul zilnic de vitamina C, devenind una dintre cele mai bogate surse de acid ascortic. Prezenta vitaminei C in organism este asociata cu reducerea bolilor si intarirea sistemului imunitar prin stimularea activitatii celulelor albe din sange ce actioneaza ca un antioxidant si lumpta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt produsi periculosi ai metabolismului celular care pot afecta diferite organe si functii precum perturbarea activitatii celulelor sanatoase determinand evolutia acestora in celule canceroase. Continutul de vitamina C din ananas lupta impotriva acestei transformari.
3. Previne aparitia cancerului
In plus fata de potentialul antioxidant al vitaminei C, ananasul contine si alti antioxidanti ce lupta impotriva cancerului precum vitamina A, betacaroten, bromelaina, diferiti compusi flavonoizi si un nivel ridicat de mangan, important cofactor de superoxid dismutaza, captator de radicali liberi. Astfel, ananasul are un rol important in prevenirea cancerului de guram gat si san.
4. Mentine sanatatea tesutului celular
Vitamina C are un rol esential in productia de colagen, baza de proteine esentiale a peretilor vaselor sanguine, pielii, organelor si oaselor, motiv pentru care este vazuta ca o vitamina vindecatoare. Astfel, continutul ridicat de vitamina C al anasului ajuta la vindecarea rapida a ranilor si leziunilor, in acelasi timp aparand organismul de boli si infectii.
5. Imbunatateste digestia
Fiind o sursa bogata de fibre solubile si insolubile, ananasul previne constipatia, diarea, sindromul colonului iritabil, ateroscleroza, coagularea sangelui si tensiunea arteriala. Continutul mare de fibre stimuleaza trecerea alimentelor prin tractul digestiv, dar si eliberarea de sucuri gastrice si digestive ce ajuta la dizolvarea produselor alimentare.
6. Combate tusea si racelile
Bromelaina reduce flegma si mucusul ce se acumuleaza in tractul respirator si cavitatile sinusurilor. Prin urmare, consumul de ananas previne bolile ce cauzeaza flegma si mucusul, in acelasi timp ajutand si la tratarea lor.
7. Mentine sanatatea orala
Pe langa componentele antioxidante ce protejeaza impotriva cancerului, ananasul are si proprietati astringente care intaresc gingiile. Agentii astringenti ajuta la consolidarea tesuturilor intregului organism, impiedicand astfel pierderea dintilor, caderea parului, slabiciunea musculara sau lasarea pielii.
8. Mentine sanatatea ochilor
Vederea este una dintre cele mai importante simturi ale fiintei umane, iar consumul de ananas a fost direct corelat cu stimularea sanatatii ochilor si prevenirea deficientelor legate de varsta.