Ghid nutritionist: cum sa ai o alimentatie sanatoasa
1. Nu mai consuma bauturi alcoolice des!
Consumul de bauturi alcoolice elibereaza inhibitiile si deschide pofta de mancare. In plus, nu trebuie sa uitam nici de caloriile pe care le au unele cocktailuri. Daca in ultima perioada ai luat in greutate, afla ca de vina s-ar putea sa fie iesirile tot mai dese alaturi de cei dragi, de la care, bineinteles, nu lipseste alcoolul. Probabil ca nu te va incanta ca la o petrecere sa consumi apa plata cu lamaie ori sucuri de fructe, dar cand vei observa ca silueta ta incepe sa devina armonioasa, te vei convinge ca efortul a meritat.
2. Nu mai manca alimente de dieta!
Daca vrei sa te mentii in forma, cu siguranta te gandesti ca alimentele de dieta sunt cele mai bune prietene ale tale, dar specialistii trag un semnal de alarma in privinta acestora. Acestea nu numai ca nu ofera senzatie de satietate si placere gustativa, dar au in compozitie mai multe substante periculoase pentru sanatate.
3. Nu mai sari peste mese!
Faptul ca sari peste una ori mai multe mese principale nu te va ajuta sa te mentii in forma. Astfel vei tinde sa mananci mai mult la una dintre mese, riscand sa sari peste nivelul de calorii necesar zilnic. Iar daca ti se intampla acest lucru exact la cina, mai mult ca sigur vei acumula cateva kilograme nedorite cu timpul, fiindca metabolismul este mai lent peste noapte. Nu uita ca un mic dejun sanatos reprezinta cel mai bun mod de a incepe ziua.
4. Nu mai numara cu strictete caloriile!
O alimentatie sanatoasa nu presupune numararea cu strictete a numarului de calorii consumate. Desi acest criteriu joaca un rol important in procesul de pierdere in greutate, nu ar trebui sa iti ghidezi intreg regimul alimentar dupa el. O cercetare in domeniu a demonstrat faptul ca femeile care scad numarul de calorii consumat pe zi sunt mai stresate. Acest lucru poate stimula productia de cortizol, denumit hormonul stresului, care este recunoscut pentru faptul ca creste apetitul alimentar. De aceea, atunci cand esti stresata, simti nevoia sa consumi mai multe dulciuri si preparate bogate in grasimi, care provoaca depunerea depozitelor adipoase abdominale.
5. Lupta impotriva mancatului emotional!
Atunci cand esti obosita si nervoasa, simti deseori nevoia sa mananci ceva care sa te calmeze? Daca ai raspuns afirmativ, mai mult ca sigur te confrunti cu mancatul emotional. Acesta este unul dintre cele mai mari obstacole in calea unei alimentatii sanatoase si a unei talii zvelte. Nu este o lupta usor de dus, insa atunci cand nu iti vei mai gasi consolarea emotionala in mancare, vei observa ca arati si ca te simti mai bine. Accepta aceasta provocare si indreapta-ti atentia spre sport. Vei constata cu incantare ca beneficiile sunt mult mai mari .
Renunta la aceste obiceiuri alimentare si drumul tau catre silueta dorita va fi mai scurt si mai usor de parcurs.
Foto: pexels.com