Indiferent de varsta si de pregatirea pe care o ai, extenuarea poate sa apara la orice nivel al carierei tale. Fie ca esti la inceput de drum si iti doresti sa promovezi cat mai repede sau te afli deja intr-un stadiu in care trebuie sa demonstrezi ca poti sa fii un bun leader, dezavantajele muncii excesive sunt numeroase si foarte periculoase pentru organism si pentru minte.
Sindromul burnout este o consecinta a stresului profesional si, de cele mai multe ori, nu vine singur, ci insotit de o depresie care iti poate afecta calitatea vietii. Cauza acestuia este stresul de la locul de munca, orele prelungite de munca si ignorarea oboselii din timpul serviciului. Extenuarea fizica, lipsa de entuziasm si de motivatie, sentimentul de ineficienta si frustrarile sunt cele mai frecvente simptome ale acestui sindrom.
Cum iti dai seama ca suferi de sindromul burnout?
Esti mereu obosita, iritabila si parca niciodata nu faci destul la locul de munca. Cu toate ca petreci mult timp la servici, chiar si dupa program, rezultatele par sa nu fie niciodata satisfacatoare, iar de un concediu nici nu se pune problema. Daca ai ajuns in acest stadiu, cel mai probabil este ca deja suferi de burnout sever.
Pentru a intelege mai bine sindromul burnout, imagineaza-ti ca fiecare persoana are in interiorul sau o baterie, care se epuizeaza foarte rapid atunci cand este expusa la stres profesional. Acum gandeste-te cat de incarcata este bateria ta. Daca nu te cuprinde o stare de relaxare sau de usurare atunci cand realizezi care este stadiul in care te afli, este foarte probabil sa suferi de burnout.
Phihologii si psihiatri sunt cu atat mai ingrijorati cu privire la stresul profesional, cu cat majoritatea persoanelor care se confrunta cu astfel de situatii nu solicita ajutor profesionist si evita sa ia masuri impotriva extenuarii, sperand sa treaca de la sine. Insa burnout trebuie sa fie luat in serios, intrucat este la fel de periculos ca o depresie severa.
Pe fondul stresului ocupational, in organismul uman se pot instala diferite afectiuni care au consecinte grave pe termen lung. Uite care sunt cele mai frecvente boli cauzate de stresul la locul de munca:
- Hipertensiune
- Boli de inima
- Ulcer
- Migrene
- Astm
- Atrita reumatoida
- Alergii
- Cancer
Daca nu esti sigura ca te confrunti cu acest sindrom, consulta lista de simptome de mai jos:
- Anxietate, apatie
- Interes scazut pentru locul de munca
- Interes scazut pentru viata sociala
- Oboseala cronica
- Insomnii
- Probleme de concentrare sau de memorare
- Dureri de stomac frecvente
- Libido scazut
- Consumul crescut de alcool sau tigari
Cum combati sindromul burnout?
De cele mai multe ori, dorinta exagerata de a obtine niste rezultate profesionale satisfacatoare sau nevoia de a castiga mai mult conduce la extenuare fizica si psihica. Pentru a combate simptomele sindromului burnout si a ajunge pe linia de plutire, trebuie sa iti setezi prioritatile in mod realist. Opreste-te pentru cateva minute si gandeste-te la lucrurile care sunt de fapt importante precum sanatatea, viata de familie, viata sociala, trairea unor momente relaxante etc.
De cele mai multe ori, extenuarea apare atunci cand persoanele in cauza isi seteaza obiective mult prea inalte, imposibil de realizat intr-un timp scurt. Daca este si cazul tau, renunta la idea de a trece prima de linia de sosire daca acest lucru iti cauzeaza probleme de sanatate, de cuplu sau de familie.
Odata intrata in ciclul vicios al muncii, este foarte dificil sa te relaxezi. Uneori, nici vacantele prelungite nu te pot ajuta, pentru ca starea ta de extenuare este atat de profunda, incat in momentul in care te reintorci la job, oboseala si stresul revin in rutina ta zilnica.
Acest sindrom poate fi combatut in timp, prin setarea unor asteptari realiste si planificarea unui stil de viata sanatos. Uite ce poti face:
- Ia pauze scurte si dese la locul de munca
- Fa plimbari in aer liber sau sport in pauzele tale
- Alimenteaza-te corect, regulat si sanatos
- Consuma mai putin zahar
- Seteaza-ti obiective in functie de posibilitatile curente
- Fii optimista
- Lasa-te dusa de val
- Inceteaza sa iti doresti sa detii controlul total la locul de munca
- Invata sa distribui sarcini celor care te pot ajuta
- Participa la cat mai multe evenimente relaxante
- Hidrateaza-te
- Petrece mai mult timp cu familia si prietenii
- Amana deadline-urile care stii ca nu pot fi indeplinite
Prin respectarea acestor pasi, sindromul burnout poate fi combatut in timp, intrucat organismul tau are nevoie de o perioada indelungata de timp pentru a se obisnui cu ritmul mai lent, relaxant pe care incerci sa il adopti.
Sursa foto: psychminds.com