Si cu toate ca a crescut accesul la informatie si fiecare individ este constient de faptul ca expunerea prelungita la soare creste riscul de aparitie a cancerului de piele si provoaca imbatranirea prematura a acesteia, un procent mare din populatie inca nu foloseste lotiuni de protectie solara zilnic.
Insa, chiar si cei mai atenti dintre noi pot face greseli atunci cand vine vorba de protectie solara, iar acestea pot dauna aspectului pielii. Acum, cand vara si-a intrat in drepturi, am pregatit pentru tine o lista cu cele mai frecvente noua greseli in utilizarea lotiunilor cu protectie solara.
1. Aplici lotiune de protectie solara doar atunci cand te pregatesti pentru o zi in aer liber
Asa cum am mentionat inca de la inceputul articolului, multe persoane considera a fi suficienta protectia impotriva soarelui atunci cand se afla pe plaja sau petrec o zi cu copiii in parc. Insa, iti expui pielea ultavioletelor chiar si atunci cand te afli la volanul masinii ori parcurgi distante mici pe jos, asa ca ar fi indicat sa folosesti zilnic dupa dusul de dimineata o crema hidratanta de corp si una de fata cu cel putin factor de protectie 15.
2. Folosesti cantitati mici de lotiune de protectie solara
Iti poti da seama daca aplici sau nu suficienta lotiune in momentul in care acorzi atentie cantitatii consumate. Astfel, intr-o saptamana de plaja ar trebui sa consumi aproximativ 400 mililitri crema protectoare, injumatatirea cantitatii insemnand si reducerea factorului de protectie inscris pe eticheta.
3. Uiti produsele in geanta de plaja si le folosesti la nesfarsit
Verifica termenul de valabilitate inainte de a folosi lotiuni de protectie solara vechi, un produs expirat nu iti poate oferi protectie adecvata deoarece, in timp, substantele chimice devin inactive. De asemenea, chiar daca nu le-a trecut termenul de valabilitate, arunca tuburile de crema uitate in torpedoul masinii sau expuse la soare timp indelungat deoarece caldura poate afecta ingredientele active transformand produsul intr-unul ineficient.
4. Aplici pe fata lotiunea de corp
Pielea fetei este mai sensibila si usor de iritat fata de restul corpului, motiv pentru care formulele chimice pentru cremele de fata au fost testate pana cand s-a obtinut un amestec ce nu provoaca iriatii si acnee. Asa ca diferentierea lotiunilor de fata si corp nu este un truc de marketing ci chiar exista diferente intre compozitiile lor.
5. Utilizezi spray-urile pentru protectie solara in defavoarea lotiunilor
Spray-urile pentru protectie solara ar putea parea avantajoase financiar, insa specialistii atrag atentia asupra pericolului de inhalare accidentala a ingredientelor, in special in cazul copiilor si a faptului ca un astfel de produs ar putea fi greu de intins uniform. Daca totusi optezi pentru un spray, pulverizeaza continutul acestuia in palma si intinde-l apoi pe tot corpul.
6. Nu aplici lotiune de protectie solara pe urechi, scalp si buze
Daca te expui la soare pentru timp indelungat corpul tau trebuie sa fie in intregime acoperit cu lotiuni de protectie. Medicii atrag atentia asupra cazurilor de cancer de piele aparute in zona capului, urechilor, buzelor si gatului, acestea fiind, zonele in care nu aplici factor de protectie. Incearca sa aplici balsam de buze cu protectie solara la fiecare 90 de minute, cauta in magazine lotiunile speciale pentru scalp sau pulverizeaza spray-ul in zona capului si maseaza usor pentru a-l intinde pe toata suprafata.
7. Aplici lotiunea de protectie solara in jurul hainelor
Cancerul de piele poate afecta absolut orice zona a corpului, cel mai indicat fiind sa te protejezi in intregime si sa aplici lotiunea uniform pe intreg corpul atunci cand esti acasa goala. In cazul in care deja ai imbracat costumul de baie ai putea deveni prudenta sa nu il patezi, ceea ce face ca mici portiuni de piele sa ramana neacoperite de crema.
8. Aplici lotiunea de protectie solara cand esti deja pe plaja
Pentru ca produsul sa fie intr-adevar eficient te sfatuiesc sa aplici lotiunea acasa astfel incat aceasta va fi absorbita in piele pana cand ajungi pe plaja. Pe langa asta, uneori ar putea fi dificil sa gasesti pe plaja un loc la umbra pentru aplicarea cremei si iti vei expune pielea razelor UV pana in momentul in care apuci sa aplici un strat uniform.
9. Optezi pentru un factor de protectie mult prea mic
Uleiul de bronzare cu SPF 8 ofera teoretic protectie solara, insa acesta este mult prea mic, recomandarea fiind de a opta pentru lotiuni cu cel putin SPF 15. Iar pe timpul verii, in special cand te expui timp indelungat la soare opteaza pentru lotiuni cu SPF 30 sau 50, primul dintre ele filtrand 97% din razele solare, iar cel de-al doilea 99%. Lotiunile cu grad ridicat de protectie sunt recomandate vara deoarece absorb mai multa energie solara decat produc radicalii liberi.
Sursa foto: www.nera2014.org