Si nici nu dispar daca iau 2-3 pastile. Inainte sa faci anumite supozitii despre bolnavii cronici, indiferent daca sufera de scleroza multipla sau de o alta afectiune, ar fi indicat sa-i cunosti mai bine si sa le intelegi nevoile. Afla, in continuare, prin ce trec, in realitate, oameni cu boli cronice.
Durerile sunt foarte mari
In cazul in care ti se pare ca durerile pe care le resimt bolnavii cronici sunt in limite „normale”, afla ca nu este deloc asa. In realitate, durerile lor sunt la o intensitate mult mai mare decat iti imaginezi. Daca nu ai avut nicio durere cronica in viata ta, nu ai de unde sa stii ce inseamna. Bolnavii cronici au nevoie de asistenta medicala pentru ca sufera intens si nu pentru ca sunt ipohondri sau pentru ca vor sa fie bagati in seama.
Nu gasesc doctorii potriviti
Romania are un deficit important de medici, atat din punct de vedere numeric, cat si calitativ. Multi medici nu stiu sa gestioneze durerile pe care le resimt bolnavii cronici, astfel ca pacientii aflati in suferinta sunt nevoiti sa faca o multime de drumuri ca sa gaseasca un specialist potrivit.
Nu ignora alti oameni
Bolnavii cronici pot lasa impresia ca, de multe ori, ii ignora pe ceilalti. Adevarul este ca durerile ocupa atat de mult timp in vietile lor incat, de foarte multe ori, le este foarte greu sa se concentreze si pe alte lucruri. Asadar, cand te intalnesti cu un bolnav cronic si ai impresia ca te ingnora, ar trebui sa te gandesti mai bine la felul in care se simte.
Nu sunt maestri in gestionarea durerii
Chiar daca se confrunta in fiecare zi cu ea si au deprins, in timp, diverse tehnici prin care sa o combata, bolnavii cronici nu sunt maestrii in gestionarea durerii. Prin urmare, ei au si foarte multe zile in care nu stiu ce sa mai faca astfel incat sa scape de durere. Daca se intampla sa te afli in preajma unui bolnav cronic chiar cand are o durere foarte mare, sa nu superi daca devine irascibil, deoarece suferinta il face sa aiba un comportament mai „neprietenos”, uneori.
Le place sa fie activi
Bolnavii cronici profita din plin de „zilele bune” in care nu resimt deloc sau aproape deloc dureri. In respectivele zile, bolnavii cronici sunt hiperactivi si isi doresc sa faca foarte multe lucruri, de la excursii in natura, pana la intalniri cu prietenii sau cu rudele.