De ce este important ca cei mici sa dezvolte o stima de sine in concordanta cu ceea ce sunt si pot? Pentru a nu accepta abuzul din partea altora, pentru a reactiona atunci cand sesizeaza o nedreptate si pentru a avea se ghida mai degraba dupa ceea ce cred decat dupa ceea ce li se spune.
Viitorii adulti isi pot castiga astfel independenta, atat de necesara pentru dezvoltarea armonioasa. Si totusi, stima de sine a copiilor este pusa la incercare de tot felul e obiceiuri nesanatoase ale parintilor: protejare excesiva, lipsa responsabilitatilor, scutirea de luare a deciziilor, neascultarea, etc.
Ce poti face pentru a evita problemele cauzate de lipsa de incredere?
Fa un pas in spate
Parintii au in general tendinta sa isi cocoloseasca copiii, sa faca cat mai multe in locul lor, pentru a il proteja. Insa experienta lor de viata este diferita, iar faptul ca poate in copilaria lor, au fost pusi sa faca prea multe, nu justifica atitudinea fata de proprii copii. Pentru cei mici este important sa invete care este urmarea propriilor actiuni. Asigura-te ca beneficiaza de toata protectia, insa lasa-l pe el sa ia atitudine.
A il proteja nu inseamna a face totul in locul lui
Dupa cum a fost anterior amintit, este bine sa iti lasi copilul sa actioneze si sa se confrunte cu anumite situatii pentru ca doar asa va sti sa se raporteze corect la ceea ce este in jur.
Lasa-l sa isi asume riscuri sanatoase
Un risc sanatos este acela care nu pune viata sau integritatea copilului in pericol. De asemenea, este acela in care parintele este intr-un permanent control, insa nu atat de vizibil. In felul asta, copilului nu ii va fi teama la maturitate sa isi asume riscuri si responsabilitati. Este nerealist sa crezi ca va putea fugi toata viata de aceste lucruri, astfel ca ideea de baza nu este sa le evite, ci sa stie sa le abordeze.
Implica-l in activitatile casnice
Activitatile casnice responsabilizeaza. De asemenea, a sti sa ai grija de tine insuti. Practic, prin acest gen de exercitiu, copilul va sti ca atunci cand isi doreste ceva, nu trebuie sa astepte de la altii, ci sa actioneze el insusi pentru a obtine acel lucru. Dependenta de cei din jur, atat emotionala cat si financiara, este una dintre marile probleme cu care se confrunta adultii.
Asigura-l ca iubirea ta este neconditionata
Aceasta dependenta emotionala are la baza ideea ca cei din jur vor fi langa tine doar daca investesti zilnic in asta. In ciuda faptului ca orice relatie trebuie intretinuta, totusi, acest gen de atitudine este unul nesanatos, iar relatia cu parintii joaca un rol important in acest caz.
Ca parinte, trebuie sa ii arati copilului ca ceea ce simti pentru el este neconditionat. Este un exercitiu si pentru el, dar si pentru tine. Vor exista suficiente situatii la varsta adulta in care va trebui sa faci dovada acestui lucru, iar multi dintre parinti pica acest examen.
Fii acolo atunci cand iti cere
Chiar daca esti acolo mereu, este important sa iei atitudine doar atunci cand simti ca este cazul, sau atunti cand ti se cere. Daca alegi sa treci tu totul prin propriul filitru, copilul va deveni imaginea propriilor tale temeri. Ofera-i toate instrumentele pentru a se dezvolta liber si lasa-l pe el sa fie cel mai important din viata lui.