Modalitatea de hranire a bebelusului este o decizie personala. Cu toate acestea, unele diete alimentare aduc cu sine mai multe beneficii decat altele. Acesta este cazul alaptarii. Medicii recomanda alaptarea bebelusului pentru primele cel putin 6 luni (26 saptamani) de viata, deoarece aceasta perioada este una critica pentru dezvoltarea sanatoasa a noului nascut. Asadar, care sunt beneficiile alaptatului?
Beneficiile bebelusului
Prin alaptare se creaza o legatura emotionala intre mama si copil. In timpul alaptarii, substanta oxitocina este secretata, aceasta stimuland instinctul matern. Totodata, datorita contactului direct intre cei doi, nevoile emotionale ale copilului sunt satisfacute. Nou nascutii se simt vulnerabili in primele luni de viata si au nevoie constanta de atentie si dragoste. Prin contactul cu pielea mamei, copilul se simte protejat, mai relaxat si fericit. Chiar si atunci cand hrana se face cu ajutorul biberonului, este important sa tineti copilul in brate, sa il mangaiati si sa ii aratati cat mai multa afectiune.
Laptele matern contine in mod natural toata gama de nutrienti necesara hranirii bebelusului. Toate produsele de pe piata care substituie laptele matern, se ghideaza dupa constituientii nutritivi ai acestuia, incercand sa il imite. O nutritie buna creste si intareste sistemul imunitar, ajuta la dezvoltarea fizica si mentala a copilului, ajuta la protejarea impotriva infectiilor si creste sansele de viata. De asemenea, unele studii atesta ca alaptarea reduce riscul de sensibilitate la alergii, astma, obezitate si diabet de tip 2 pe care bebelusul le poate dezvolta mai tarziu in viata. Alaptarea creste de asemenea sansele vaccinurilor de a fi mai eficiente impotriva bolilor specifice noilor nascuti.
Laptele natural mai ofera protectie si impotriva: leucemiei, bolilor cardio-vasculare, febrei si diariei.
Beneficiile mamei
Mamele care nu alapteaza prezinta un risc mai ridicat de cancer de san mai tarziu in viata. Specialistii sustin ca femeile care alapteaza pentru cel putin 3 luni prezinta un risc mai scazut de cancer de san, cancer ovarian si osteoporoza dupa menopauza. Prin alaptare, o serie de calorii sunt eliminate in acest fel reducandu-se riscul ingrasarii si al obezitatii. Spre exemplu, 600 ml de lapte reprezinta 400 de calorii care pot fi eliminate din organism prin laptele matern.
Un alt beneficiu este cel financiar. In timp ce mancarea din comert pentru bebelusi vine contra unui pret, laptele produs in mod natural este absolut gratuit. In acest fel alaptarea te poate ajuta sa economisesti bani. Din moment ce sistemul imunitar al bebelusului este intarit prin alaptare, asta inseamna ca se va imbolnavi mai rar, asadar mai putin timp va fi pierdut de la lucru. De asemenea, un bebelus sanatos inseamna ca veti face mai putine vizite la medic. Per total, un bebelus sanatos inseamna o mamica fericita si mai putin stresata.