Exista o varietate de motive care ii determina pe cei care isi doresc sa aiba un copil, sa amane decizia pentru mai tarziu.
Dificultatile de natura economica, dorinta de a construi o cariera, intensitatea si rapiditatea cu care traim, ne determina sa amanam momentul acesta si sa ne planificam cu grija fiecare moment important din viata, pentru a nu fi luati prin surprindere.
Exista astfel tot mai multi oameni care devin parinti dupa varsta de 35-40 de ani, lucru rar intalnit la generatiile anterioare.
Ce inseamna pentru un adult sa aiba un copil la o varsta inaintata? Ce inseamna pentru copil sa aiba parinti mai in varsta?
Astfel de cazuri prezinta o serie de avantaje si dezavantaje resimtite la nivelul ambelor parti.
Iata cateva avantaje notabile, dar si unele dintre cele mai importante aspecte negative de care ar trebui sa tii cont:
Parintii in varsta se pot bucura de stabilitate din punct de vedere financiar
In general, lucrand pentru mai bine de 10 ani, parintii aflati la varsa de 30-40 de ani au oportunitatea de a obtine o oarecare stabilitate economica, astfel incat sa ii poata asigura copilului o situatie decenta din acest punct de vedere.
De altfel, lipsa stabilitatii economice este principalul aspect care ii determina pe cei ce isi doresc sa aiba un copil, sa amane decizia.
Casniciile tind sa fie mai stabile
In general, cei care aleg sa faca copii dupa 35 de ani, se si casatoresc mai tarziu. Dupa cum arata studiile, cu cat te casatoresti mai tarziu, cu atat sunt sanse ca mariajul sa fie de durata.
Un astfel de mediu este prielnic aparitiei unui copil, prin intermediul caruia cuplul capata un suflu nou si se redefineste, asumandu-si o responsabilitate noua, foarte importanta.
Cu toate acestea, o casatorie de succes prin prisma longevitatii nu garanteaza cresterea si dezvoltarea in conditii optime a unui copil.
Ai mai multa experienta de viata si esti mai relaxat
Atunci cand ai copii mai tarziu decat in mod obisnuit, abordarea este diferita de cea de la 20 de ani. Poate ai reusit sa analizezi felul in care cei din grupul de prieteni s-au comportat cu copiii lor.
De asemenea, bagajul de experiente acumulat este mai mare pe masura ce inaintam in varsta.
Esti mai matur si, astfel, dobandesti mai mult calm in tratarea situatiilor de urgenta si o adaptabilitate mai crescuta la schimbarile care se petrec brusc.
Exista insa si o serie de dezavantaje pe care le implica aparitia tarzie a unui copil. Iata cateva dintre ele:
Pot exista bariere intergenerationale
Diferenta mare de varsta ii poate pune pe unii parinti in imposibilitatea de a intelege felul in care gandesc sau actioneaza copiii la varsta adolescentei, de exemplu.
In general, nu este vorba despre rea vointa, ci despre incapacitatea de a intelege un anumit comportament sau o anumita decizie, oricat de mult te-ai stradui.
Pe de alta parte, acelasi lucru este valabil si in cazul copilului. Totusi, uneori, aceste bariere dintre generatii nu exista, din contra, parintii, chiar daca mai in varsta, isi pot intelege mai bine copiii decat o fac cei mai tineri dintre ei.
Parintii pot fi confundati cu bunicii
Se intampla adesea ca parintii mai in varsta sa fie confundati cu bunicii, de catre ceilalti parinti sau de catre alti copii.
In acest caz, copilul se poate simti jenat si poate dezvolta o problema pe care sa o dezvolte ani intregi.
Copiii se pot confrunta de la o varsta frageda cu problemele de sanatate ale parintilor
Starea de sanatate se degradeaza pe masura ce trec anii, iar in astfel de cazuri, problemele apar adesea, mai repede.
In cazul in care exista un singur copil, este posibil ca acesta sa preia responsabilitatea si incarcatura emotionala specifice acestui tip de situatie, impactul la nivel psihologic fiind unul semnificativ.
Pe de alta parte, orice persoana trece la un moment dat prin toate aceste lucruri, si trebuie sa invete sa gaseasca de fiecare data cea mai buna solutie pentru ca situatia sa fie in permanenta sub control, iar efectele negative, minime.