Vinul, in mod deosebit cel rosu, a fost studiat intens de-a lungul istoriei. Rezultatele deseori sugereaza ca acesta aduce beneficii sanatatii noastre prin cresterea longevitatii, a protectiei impotriva cancerului, imbunatatirea sanatatii mintale si a inimii.
Vinul alb a fost de asemenea asociat cu longevitatea, avand beneficii asupra sanatatii cardiace. Totusi, datorita alcoolului continut in vin, consumul moderat este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le luam in considerare. Dar ce inseamna un consum moderat?
Consumul moderat
Consumul de vin in cantitati moderate se spune ca este bun pentru sanatate. Dar cat vin poti bea inainte ca beneficiile asupra sanatatii sa se transforme in daune?
Ei bine, acest lucru depinde de mai multi factori ca: varsta, statura, greutatea corporala si starea generala de sanatate pe care o persoana le poseda.
Femeile au o toleranta mai mica la alcool, ca urmare a faptului ca au un continut mai mic de apa in organism si in acelasi timp, de un anumit tip de enzime stomacale care digera alcoolul.
Asadar, consumul moderat de alcool este diferit intre femei si barbati.
In Marea Britanie se recomanda consumul a nu mai mult de 3-4 unitati de alcool pe zi pentru barbati si 2-3 unitati pentru femei. O unitate este egala cu 10 ml de alcool pur.
Un pahar de 250 ml de vin de 12% alcool este echivalentul a 3 unitati de alcool, iar un pahar de 175 ml de vin are echivalentul a 2 unitati.
Care sunt posibilele beneficii ale consumului moderat de vin?
In primul rand trebuie mentinut ca toate beneficiile consumului de vin, fie el rosu, alb sau roze, sunt asociate cu consumul in cantitati moderate.
Poate reduce riscul de depresie
O serie de studii publicate intr-un jurnal de medicina din Spania sugereaza ca vinul ar putea reduce riscul depresiei. Oamenii de stiinta au adunat date pe 2683 de barbati si 2822 femei cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, pentru o perioada de 7 ani.
Studiul a concluzionat ca barbatii si femeile care au baut intre 2 si 7 pahare de vin arata mai putine semne de depresie. Chiar si dupa ce au fost luati in considerare alti factori de mediu, ipoteza faptului ca vinul impiedica depresia, a ramas valida.
Previne cancerul de colon
Studiile arata ca un consum moderat de vin poate reduce riscul de cancer de colon cu aproximativ 50%. Acest lucru este datorat proprietatilor anti-oxidante ale vinului.
Si in acest caz este deosebit de important de retinut ca acest efect este benefic doar daca vinul este consumat in cantitati moderate.
Previne imbatranirea
Cercetatorii de la universitatea de medicina Harvard raporteaza ca vinul are proprietati anti-imbatranire.
Substanta resveratrol care se gaseste in coaja strugurilor este cea care a fost gasita responsabila pentru efectele benefice ale vinului. Aceasta substanta se gaseste de asemenea in afine, merisoare si nuci.