Auzim peste tot spunandu-se: asculta-ti corpul! Aceasta exclamatie pleaca din start de la premisa ca nu facem acest lucru in mod normal. De ce? Pentru ca ritmul cotidian nu ne permite mereu sa acordam atentie nevoilor organismului, ci ne folosim de organism pentru a indeplini sarcinile zilnice, ignorand total nevoile sale.
Exista peste tot in lume asa-zisii guru care indeamna la ragaz si meditatie, tocmai pentru a reinvata cum sa ne ascultam organismul. A face acest lucru in ziua de azi e mai dificil decat pare, motiv pentru care adesea ne simtim neimpliniti, ori stresati si obositi.
Ascultarea organismului necesita timp si mai ales prezenta psihica. Iata cum pot face acest lucru in cativa pasi simpli:
Elimina factorii externi perturbatori
Primul pas pentru a iti recastiga controlul asupra corpului este sa elimini factorii externi, gandurile sau alimentele care iti pot sta in cale.
Daca esti sub tratament medicamentos, cu siguranta ca trebuie sa vorbesti cu doctorul tau inainte de a lua orice masuri de reducere a pastilelor, dar daca nu ai aceasta problema, incearca sa elimini progresiv drogurile legale si ilegale, alcoolul, cafeina si orice altceva ti-ar putea afecta starea de bine.
Concentreaza-te la ceea ce faci atunci cand mananci
In primul rand, este important sa iti asculti organismul si sa mananci doar atunci cand iti e foame. Vei vedea facand acest exercitiu, ca de fapt, de cele mai multe ori mananci atunci cand poti, daca poti, si mananci mai mult de pofta ori mai mult decat ai nevoie.
Daca esti atent la nevoia organismului, vei reusi sa mananci doar cand iti este foame. Mesteca cu atentie si concentreaza-te la ceea ce faci. Nu manca in fata televizorului si nu purta conversatii in timp ce faci acest lucru. Vei vedea ca in felul acesta, vei manca mai putin si vei simti in acelasi timp ca te saturi mai repede.
Acorda atentie simptomelor fizice
Este important sa fii atent la nivelul de energie pe care il ai, la libido, la orice fel de durere sau jena, la schimbarile emotionale sau la felul in care te odihnesti. Atunci cand este nevoie, gestionand toate aceste lucruri, poti interveni.
De exemplu daca observi ca ai frecvent dureri de cap, poate ca nu te hidratezi adecvat si trebuie sa bei mai multa apa, inainte de a alege sa iei analgezice. Va dura cateva saptamani pana cand vei reusi sa identifici toate aceste elemente, asa ca fii perseverent si noteaza-le pe un caiet daca este nevoie.
Practica yoga
Yoga sau meditatia reprezinta un instrument foarte util pentru cei care vor sa invete sa isi asculte corpul. Prin yoga, iti educi corpul sa stapaneasca mintea, reusind astfel sa fii prezent in moment pentru cat mai mult timp si sa acorzi atentie felului in care te simti.
Initial iti va fi dificil si vei observa ca mintea iti va zbura dupa doar cateva secunde la problemele zilnice sau aiurea, insa, cu timpul, vei reusi sa iti stapanesti gandurile tot mai bine.
Invata sa respiri
Chiar in timpul sesiunilor de yoga te poti concentra pe respiratie. Vei vedea ca daca faci acest lucru in momentele tensionate, vei reusi sa te calmezi mai repde.
Misca-te fara sa te gandesti sau sa decizi
Lasa respiratia sa faca acest lucru pentru tine, relaxeaza-te si misca-te fara a te gandi in ce directie sa mergi sau ce sa faci. Lasa-ti corpul sa decida pentru tine.