Ce ai visat azi-noapte? Dar cu doua nopti in urma? Ce vise mai vechi ti-au ramas in memorie? Ai vise care se repeta?
Contrar a ceea ce ai putea crede la prima vedere, acestea nu sunt intrebari usurele, de divertisment, extrase de prin reviste glossy. Sunt intrebari extrem de serioase. De altfel, e suficient sa te gandesti ca domeniul viselor a fost abordat stiintific, prin cercetari laborioase, de personalitati ca Sigmund Freud, Carl Jung sau Alfred Adler.
Si-atunci, in mod logic, se naste intrebarea: De ce sunt visele asa de importante? Sa dam cuvantul specialistilor:
Alfred Adler (1870 -1937): “Exista o corelatie intre vise si problemele din realitate. Visele sunt o cale deschisa catre gandurile, emotiile si actiunile nostre adevarate. In vise iti vezi clar impulsurile si dorintele.”
Sigmund Freud (1856-1939): “Pentru a putea trai intr-o societate civilizata, ai tendinta sa iti inhibi anumite reactii, anumite porniri care vin in mod natural. Dar aceste porniri trebuie eliberate intr-un fel. Si asta fac visele – te ajuta sa te descarci.”
Carl Jung (1875-1960): “Imaginile din vise dezvaluie ceva legat de tine, de relatiile tale cu ceilalti si de situatiile tale din viata reala. Visele iti arata ce sentimente ai ingropat.”
Visele iti arata cine esti si ce vrei cu adevarat. Da, atunci cand visezi, “apararea” ta este nula si subconstientul are ocazia sa-si exprime dorintele secrete. Doar ca aceste dorinte pot fi deranjante, ofensive, socante si atunci, ca o forma de protectie, subconstientul transmite mesajul in simboluri. Un mesaj transmis in simboluri este acceptat mai usor, somnul curge in continuare si nu risti sa te trezesti brusc la aparitia unor imagini socante.
Ce a descoperit celebrul psiholog Carl Jung…
Preocupat de descifrarea viselor, Carl Jung a descoperit ca multe dintre simbolurile care apar in vise au aceleasi intelesuri pentru toata lumea, indiferent de sex, de mediul cultural sau de alti factori. El a numit fenomenul “subconstientul colectiv”.
Asta inseamna ca, desi visele tale sunt proprii si personale, ele contin adesea teme si simboluri universale, cu semnificatii clare. Si situatia este cu atat mai interesanta in cazul asa-numitelor “vise de vindecare”, vise care, intr-un limbaj codat, transmit informatii despre un pericol actual sau potential legat de sanatatea ta.
Ca urmare, daca le intelegi limbajul, visele sunt un bun sistem de atentionare. Ele te informeaza, te sfatuiesc, te vindeca. Ce poate fi mai util decat asta?
Cele mai frecvente 5 situatii intalnite in vise
1. Dai un examen si esti complet nepregatita.
2. Zbori.
3. Stai dezbracata intr-un loc public.
4. Te intalnesti cu persoane decedate.
5. Esti atacata de persoane sau animale.
Lumea viselor este o lume aparte. O lume prin care subconstientul ti se reveleaza sub forma de simboluri, in incercarea de a-ti vindeca sufletul de traume din trecut, de a gasi solutii la intrebari din prezent sau pur si simplu de a-ti aduce aminte de tine insati.
Visele sunt o extensie a modului in care te percepi. Pot fi o sursa de inspiratie, intelepciune, bucurie si sanatate mentala. Prin intermediul lor iti exprimi sentimentele, infrunti situatii pe care in viata reala iti este mai greu sa le infrunti.
Visele te pot ghida cand vine vorba de decizii dificile, probleme in relatii, probleme de sanatate, intrebari legate de cariera sau de orice altceva care te preocupa in viata.
Stiai ca...
... De-a lungul unei vieti, o persoana isi petrece 6 ani visand?
... Fatul viseaza aproape tot timpul?
... Cei nascuti prematur vor visa mai mult la maturitate?
... Durata medie a unui vis profund este de 2-3 secunde?
... Aproximativ 12% dintre oameni viseaza doar in alb/negru?
... Cei mai multi oameni viseaza 1-2 ore/noapte si au in medie 4-7 vise pe noapte?