Sanatatea psihica, felul in care gandesti lucrurile, interpretezi diverse situatii si faci fata problemelor iti influenteaza atat caracterul, cat si starea de sanatate.
Factorii psihologici iti pot influenta sanatatea fizica atat in mod direct, declansand modificari hormonale sau dereglari ale ritmului cardiac, cat si indirect, prin schimbarea comportamentelor ce afecteaza sanatatea precum alimentatia, somnul si socializarea. In plus, starea de spirit, felul in care gandesti, optimismul sau, dimpotriva, pesimismul pot interactiona cu beneficiile unui medicament sau tratament, reducandu-i eficacitatea sau agravand simptomele negative si evolutia afectiunilor medicale.
Prin urmare, ar fi indicat sa monitorizezi si controlezi gandurile cu privire la sanatatea si bunastarea psihologica atunci cand te confrunti cu orice afectiune medicala sau urmezi un tratament.
Stresul
Stresul poate fi cauzat de probleme pe termen lung, agitatia de zi cu zi, complicatii si probleme neasteptate, schimbari aparute in viata sau evenimente traumatice si pot induce raspunsuri fizice, emotionale sau cognitive, inclusiv o imagine distorsionata a realitatii, dificultati de concentrare si scaderea capacitatii de memorare. De asemenea, stresul poate reduce eficienta sistemului imunitar, crescand astfel sensibilitatea in fata afectiunilor medicale prin reducerea celulelor albe din sange ce lupta impotriva bacteriilor cauzatoare de boli.
Mai mult decat atat, numeroase cercetari arata cum eliberarea repetata a hormonilor de stres produce hiperactivitate in sistemul hipotalamo-hipofizo-suprarenalian si intrerupe productia normala de substante chimice la nivelul creierului. Urmand ca serotonina, responsabila pentru sentimente de bine, sa se regaseasca in cantitati mult mai mici fata de nivelul normal. Cu alte cuvinte, chiar daca nu afecteaza sistemul imunitar, stresul priveaza individul si organismul de starea de bine, fapt ce determina agravarea simptomelor, ineficenta tratamentului sau evolutia bolii.
Depresia
Factor comun pentru declansarea sau agravarea bolilor de inima, depresia poate ingreuna recuperarea in urma unui atac de cord prin schimbarea modului de functionare a inimii si sistemului circulator. Astfel ca, alaturi de obiceiurile proaste precum izolarea sociala, sedentarismul, consumul excesiv de alcool sau alte droguri, depresia poate agrava si accelera evolutia unei boli. Prin urmare, te sfatuiesc sa eviti depresia, apeland chiar la un medic daca este nevoie deoarece recuperarea de la anumite conditii medicale este dificila sau chiar imposibila.
Insomnia
Potrivit expertilor, anxietatea, depresia si stresul interactioneaza puternic si sunt vinovate pentru episoadele de insomnie ce afecteaza grav procesele de vindecare a organismului. In fapt, numeroase cercetari au aratat cum persoanele ce nu reusesc sa obtina un somn adecvat prezinta modificari ale sistemului imunitar, acesta devenind asemanator cu cel al persoanelor ce sufera de artrita reumatoida sau infectie cu HIV.