Ai un program foarte aglomerat, esti tot timpul pe fuga, ajungi mereu seara tarziu acasa si tot ce iti doresti este sa dormi. Si totusi, nu reusesti sa faci acest lucru, oricat de obosit ai fi. Chiar daca reusesti sa prinzi cateva ore de somn, te trezesti adesea pe parcursul noptii si cu greu mai poti adormi la loc. De dimineata, aceeasi poveste: te gandesti la cat de bine ar fi fost sa mai dormi cateva minute aseara, in loc sa te uiti pe pereti gandindu-te la ce ai de facut a doua zi.
Daca experimentezi astfel de stari, se poate spune ca esti un om stresat, care are nevoie de un stil de viata mai sanatos. Cum ajungi in starea de a nu putea sa te odihnesti desi esti obosit?
Stil de viata solicitant
Programul incarcat si stresul de la locul de munca sunt principalele cauze ale stresului. Poate sefii autoritari, ori relatia tensionata cu vreun coleg, deadlineurile, lipsa stabilitatii in plan profesional, toate acestea maresc nivelul de stres pana la nivelul la care iti este imposibil sa te bagi in pat fara a lua toate aceste probleme cu tine.
Mintea alerta este cea care te trezeste in timpul noptii si nu te mai lasa sa dormi, si lipseste doar putin ca organismul sa inceapa sa iti dea si alte semne: prin imbolnavire, prin dezechilibru emotiional, etc. Daca nu reusesti sa elimini stresul cauzat de job, poti totusi sa reduci numarul serilor in care consumi alcool, ori iesi in club, dandu-i sansa organismului sa se refaca.
Mancat pe fond emotional
Somnul este afectat de ceea ce mancam, mai ales de ceea ce mancam seara. Mancatul pe fond emotional presupune o forma de abuz: nu mancam pentru ca ne e foame, ci pentru ca ne face sa ne simtim bine. Abuzam de zahar, ori de cantitatea de mancare ingerata. Sa faci acest lucru seara, este chiar mai nepotrivit. Pe parcursul noptii, organismul are nevoie sa se odihneasca, nu sa se concentreze pe digestie.
Incearca sa iti spui zilnic ca a face abuz de mancare nu iti rezolva problemele, nici nu le tine la distanta. Este doar o recompensa pe termen scurt, cu impact negativ pe termen lung. Citeste, uita-te la un film, sau gaseste alte placeri pe care sa le incerci seara.
Emotii negative
Da, poate ca ai avut o zi mai buna, insa daca de fiecare data cand te bagi in pat, incepi sa te gandesti la aceleasi lucru care nu iti dau pace, nu vei reusi sa adormi prea curand sau prea bine.
Frustrarile, esecul in relatii, singuratatea, depresia, toate acestea sunt lucuri care iti afecteaza negativ somnul. Ele iau forma unor ganduri, iar daca tu nu reusesti sa le blochezi, vei continua la nesfarsit asa, pana cand ceva bun se va intampla in viata ta. Dar acel ceva poate intarzia multa vreme, ce alegi? Sa astepti sau sa iei masuri? Sa fii bine cu tine nu se intampla peste noapte, ci necesita exercitiu si vointa. Da-ti aceasta sansa si viata ta va deveni mai buna, inclusiv somnul tau.