Pentru un ipohondru, nevoia de a controla lucrurile din jurul lui devine una majora. Pe langa preocuparea intensa pe care o are pentru propria sanatate, se activeaza in situatii de lipsa de control si frica si starea de anxietate.
Anxietatea nu este usor de digerat, ea presupunand o stare de alerta generala care poate genera de la instabilitate emotionala pana la afectiuni fizice, pe fondul somatizarii. Ipohondrii vor gasi intotdeauna argumente pentru a te convinge ca teama lor este una justificata. Cu toate acestea, chiar daca in unele cazuri, prudenta lor are sens, per total, lucrurile sunt departe de a fi usoare pentru ei, pentru ca mereu vor gasi cate ceva care ii va scoate din starea de normal si ii va duce in patologic.
Ipohondria se trateaza in general cu pastile, fiind necesara prescrierea unei scheme de tratament de catre terapeut sau medicul psihiatru. Ea poate antrena cu sine o sumedenie de alte afectiuni de ordin psihologic, astfel ca tratarea ei trebuie sa fie una prompta. Pana la pastile, cum poti ajuta pe cineva care este ipohondru sau, daca esti chiar tu acela, ce poti face pentru a iti recapata linistea si sanatatea emotionala?
Indiferent cat de rea este situatia, trebuie sa vezi dincolo de pericole
Unele lucruri nu pot fi schimbate.. Faptul ca stai in aceeasi casa cu oameni cu o igiena precara, ori faptul ca ai animale pe care, din cauza ipohondriei, nu le mai poti tolera ca inainte, te determina sa reconsideri ceea ce se intampla si poate sa analizezi felul in care reactionezi acum si felul in care ai fi reactionat cu ani in urma.
In primul rand trebuie sa iti schimbi gandirea, oricat de greu ar parea acest lucru. In unele situatii, chiar nu ai de ales, iar tot ce poti face pentru a nu te vatama pe tine insuti, este sa te gandesti ca nimic rau nu se poate intampla.
Asculta parerea celor dragi
Incearca sa tii cont de parerea celor din jur atunci cand simti ca mintea iti joaca feste. Uneori poti fi atat de mult in filmul tau incat sa nu mai poti distinge realitatea de scenariul propriu. Cei din jur iti vor binele si nu vor face decat sa te ajute, chiar daca tie iti poate parea ca pozitia lor este una diferita de a ta si deci, nejustificata.
Apeleaza la ajutorul de specialitate
Poate ca nu vei face chiar tu asta, de teama ori pentru ca nu consideri ca este necesar, insa cei din jur ar trebui sa te sfatuiasca cu privire la acest lucru si sa te indrume catre un specialist.
Uneori, dezechilibrul chimic de la nivelul creierului poate crea si astfel de probleme, ceea ce ar face ca pastilele pentru aceasta afectiune sa fie necesare. In alte situatii, terapia poate fi suficienta, mai ales daca este vorba despre terapie cognitiva, adica acel tip de terapie care te ajuta sa corectezi ceea ce este gresit.