Ficatul este al doilea cel mai mare organ al corpului si serveste unei game variate de functii. Acesta ajuta la sintetizarea proteinelor, la curatarea sangelui, faciliteaza digerarea alimentelor, lupta impotriva infectiilor si ajuta corpul sa stocheze zaharuri pentru energie. Chiar daca acest organ important are o capacitate regenerativa considerabila, cea mai mare dintre toate organele corpului omenesc, trebuie sa tii cont de o serie de lucruri pentru a iti mentine ficatul sanatos. Cele mai importante sunt urmaotarele:
Consuma alcool cu moderatie
Alcoolul poate dauna sau poate distruge celulele ficatului, cauzand modificari permanente care pot afecta functionarea ficatului pentru totdeauna. Daca esti femeie, ar trebui sa reduci consumul de alcool la un pahar pe zi, iar daca esti barbat, la doua pahare pe zi. Chiar daca bei rar, incearca sa nu depasesti masura atunci cand o faci. De asemenea, pentru o buna functionare a organismului, nu uita sa consumi apa atunci cand bei alcool, pentru ca, prin prezenta alcoolului, organismul tinde sa se deshidrateze.
Redu consumul de grasimi
Daca mananci mai multe grasimi decat poate digera corpul, tesutul adipos se va acumula la nivelul ficatului. Acest lucru poate determina o suferinta a ficatului, cu efect negativ pe termen lung. Evita in mod deosebit mancarea procesata si bogata in grasimi saturate. Este cazul mancarii de tip fast-food, precum hamburgeri si pizza, carne rosie, chipsuri ori dulciuri. Printre bolile generate de un ficat gras se numara diabetul, hiperlimidemia, rezistenta la insulina sau hipertensiunea arteriala.
Mentine o dieta echilibrata
Mentine o dieta echilibrata ce consta in tarate, proteine, fructe si legume proaspete. In felul acesta vei evita supraincarcarea ficatului si vei beneficia de un nivel de energie optim. Nu uita de fibre: consuma fasole, brocolli si paste din grau integral.
Atinge greutatea ideala
Prin combinarea unei diete echilibrate cu exercitii spotive vei reusi sa pierzi kilograme intr-o perioada de timp nu foarte lunga. Acest lucru nu poate decat sa fie benefic pentru organism si implicit pentru ficat, prin reducerea tesutului adipos care il inconjoara.
Renunta la fumat
Tutunul are multe efecte adverse asupra organelor interne precum ficatul, in ciuda faptului ca fumul inhalat nu vine in contact direct cu el. Consumul de tutun se afla la baza aparitiei cancerului de ficat si trebuie redus la maxim pentru a limita factorii de risc pentru o astfel de boala. In cazul in care acest lucru nu se intampla si ficatul se afla deja in suferinta, se poate instala ciroza.
Fa-ti analizele in mod constant
Se spune ca paza buna trece primejdia rea si asa este. Uneori, suferinta ficatului este asimptomatica, iar neregulile reies doar in urma unor analize de rutina si ulterior, a celor de detaliu. Nu ezita sa iti faci controlul periodic si sa apelezi la doctor de fiecare data cand simti ca ceva este in neregula