Pietrele la rinichi reprezinta formatiuni alcatuite dintr-o serie de substante chimice aflate in exces in urina, acestea sedimentandu-se sub forma de cristale.
Formarea pietrelor la rinichi se produce cu precadere din cauza unei alimentatii precare, dar mai ales pe fondul hidratarii insuficiente. In ultimii ani, tot mai multe persoane sufera de aceasta conditie si cu toate acestea, foarte putine sunt dispuse sa isi schimbe radical obiceiurile alimentare.
Cum poti sti daca ai pietre la rinichi? Acestea pot fi vizibile prin efectuarea unei ecografii abdominale, alaturi de alte analize de urina care pot conduce catre probabilitatea existentei acestora.
Pe de alta parte, la nivel de simptomatologie, este aproape imposibil ca acestea sa treaca observate, din cauza durerilor insuportabile resimtite pe masura ce strabat tractul urinar si sunt eliminate. Durerile apar din cauza formei colturoase a acestora, care zgarie peretele ureterelor sau al uretrei, producand durere.
Iata ce poti face pentru a evita formarea lor:
Bea multa apa
Asa cum am amintit anterior, pietrele la rinichi se formeaza atunci cand concentratia de anumite substante chimice in urina devine prea mare. Poate fi vorba despre oxalat, calciu, xantina sau fosfati.
In mod normal, un consum de apa adecvat, te tine departe de aceste probleme, pentru ca spala caile urinare de aceste substante si ele nu se mai pot astfel forma in conglomerate, in lipsa unei cantitati suficiente de lichid.
In cazul in care ai avut deja pietre la rinichi, consumul a cel putin doi litri de lichid pe zi reduce cu pana la 50% posibilitatea aparitiei unui nou episod.
Renunta la bauturile carbogazoase
Daca apa face minuni atunci cand e consumata in cantitati potrivite, bauturile carbogazoase contribuie din plin la formarea pietrelor la rinichi.
Specialistii considera ca de vina este acidul care incurajeaza formarea oxalatilor de calciu si ulterior a pietrelor. Cu cat este mai concentrata si mai acida urina, cu atat mai mare este posibilitatea aparitiei pietrelor.
O alta substanta daunatoare continuta in cantitati extrem de mari de catre bauturile carbogazoase, este zaharul. Acesta se face vinovat de asemenea de formarea lor, inca de la o varsta frageda.
Asigura-te ca ai suficient magneziu
Magneziul este responsabil pentru mai mult de 300 de reactii biochimice in organism, iar o cantitate scazuta de magneziu poate determina formarea pietrelor la rinichi.
Magneziul impiedica combinatia dintre calciu si oxalati, ce reprezinta cei mai intalniti compusi ai pietrelor. O sursa importanta de magneziu este reprezentata de legumele verzi, precum spanacul, sau chiar avocado.
Evita sedentarismul
Esti mai predispus sa faci pietre la rinichi atunci cand ai un stil de viata sendetar pentru o perioada lunga de timp, din cauza faptului ca, in lipsa miscarii, oasele elibereaza mai mult calciu. De asemenea, presiunea arteriala crescuta poate contribui la formarea pietrelor, dar si mancatul in exces.