Se spune ca in perioada sarbatorilor de iarna, creste rata sinuciderilor, insa acesta nu este decat un mit. In schimb, potrivit ultimelor cercetari pe aceasta tema, creste rata persoanelor care sufera de depresie si sunt afectate de stres.
Perioada sarbatorilor de iarna, cu precadere a Craciunului, este asociata cu ideea de familie si petrecerea timpului in compania celor dragi. In aceste conditii, pe fondul unei despartiri de partener, a doliului in familie ori pur si simplu a lipsei perspectivelor de viiitor.
Cum poti face pentru a evita o astfel de stare in pragul sarbatorilor? Iata cateva idei:
Nu iti face asteptari prea mari
Daca ti-ai propus ca totul sa fie perfect de sarbatorile acestea si ti-ai promis ca sarbatorile nu te vor prinde singur, este posibil sa te trezesti in plina depresie. Sunt doar cateva zile pe care e indicat sa le petreci cat mai bine.
Nu poti schimba lucrurile peste noapte si nu poti avea viata perfecta daca nu muncesti zilnic pentru a avea ce iti propui. Ia lucrurile ca atare si bucura-te de lucrurile marunte care iti pot face viata mai buna.
Nu incerca sa faci prea multe lucruri
Daca ti-ai propus sa dai casa cu susul in jos si sa faci schimbari majore, iar in acelasi timp sa alergi in sus si in jos dupa cumparaturi, s-ar putea ca sarbatorile sa te prinda extrem de obosit. Invata sa spui nu si nu iti mai propune lucruri atat de complicate pentru niste zile care ar trebui sa fie relaxate si pline de energie pozitiva.
Nu te izola
E perfect normal, mai ales in cazul in care rudele iti invadeaza casa, sa iti doresti momentul tau de liniste. Insa, nu te izola. Sunt atatea locuri in care poti merge si asculta muzica, sau poti admira oamenii de pe strada. Este important sa iesi din casa atunci cand nu te simti bine si dai primele semne de atitudine depresiva.
Fa ce simti
Daca nu ai chef de sarbatori si de atitudine pozitiva, nu ar trebui sa fie nici o problema. Mai ales daca ai pierdut pe cineva drag, este de inteles ca nu iti doresti sa fii in mijlocul oamenilor. Cei din jur te vor intelege. Insa nu e de dorit sa te izolezi si sa respingi orice incercare de a comunica cu ceilalti.
Nu cheltui prea multi bani
Nu te avanta sa cumperi cadouri costisitoare sau sa cumperi mancare cat sa iti ajunga pentru o luna. Sarbatorile sunt despre familie, prieteni si oameni dragi. Nu scapa asta din vedere si fii chibzuit cu cheltuielile sau vei avea un mini-atac de panica cand te vei uita in portofel.
Ai grija ce si cat mananci
E foarte posibil ca in perioada aceasta sa acumulezi ceva kilograme in plus. Pentru multi si ideea de a se tine cat mai departe de ele este un motiv de stres major. In orice situatie ai fi, nu manca peste masura daca vrei sa eviti depresia post-sarbatori.
Invata sa ierti si sa iti accepti prezentul
Cei mai multi dintre noi se ingrijesc de cum arata si mai putin de cum si ce simt. Incearca sa elimini frustrarea, furia, tristetea si orice alt sentiment negativ. Indiferent ce s-a intamplat in trecut, este important sa poti privi spre viitor cu incredere si sa fii multumit de prezentul tau.