Prima intrebare care iti vine probabil in minte este "De ce sa renunt la alcool daca nu sunt dependent?". Ei bine, acest experiment nu trateaza problema alcoolismului, in cazul careia renuntarea trebuie facuta treptat, dupa un program foarte bine pus la punct si sub supravegherea specialistului, ci se adreseaza persoanelor care consuma alcool in mod constant, dar cu moderatie.
Probabil te numeri si tu printre cei care prefera sa deschida o bere seara, dupa o zi de munca, sau sa petreaca cu prietenii dupa o saptamana dificila. Se poate intampla sa bei zilnic sau se poate intampla sa bei mai rar, dar memorabil. Indiferent de obiceiurile tale in materie de alcool, si mai ales daca esti genul care are nevoie permanenta de noi provocari, gandeste-te la ce ar insemna o luna fara alcool in viata ta.
Acceptand aceasta provocare, vei fi surprins de barierele pe care le vei intampina si care, de cele mai multe ori, nu au legatura cu alcoolul in sine. Te vei lovi in primul rand de ironiile prietenilor, care vor face tot posibilul sa iti puna bete in roate. Iti va lipsi apoi gestul, mai ales atunci cand iesi in oras, si nu in ultimul rand, relaxarea si starea de bine care parca cresc tot mai mult cu fiecare pahar. Renuntarea pe termen scurt nu este chiar atat de dificila, iar beneficiile sunt vizibile in cel mai scurt timp. Iata cateva dintre ele:
1. Devii mai increzator in propria persoana
Unele persoane care consuma alcool cu regularitate nu o fac datorita faptului ca apreciaza gustul in sine, ci pentru ca au descoperit calitatea de "lubrifiant social" a alcoolului. Este cunoscut faptul ca alcoolul creste gradul de sociabilitate chiar si in randul celor mai timizi dintre noi. Tot alcoolul este responsabil si pentru indrazneala de a spune lucrurilor pe nume, de a ne comporta intr-un anumit fel sau de a deschide subiecte pe care, probabil, intr-un context sobru, nu am avea curajul sa le abordam. Nu intotdeauna un astfel de comportament este condamnabil, insa de cele mai multe ori se soldeaza cu sentimentul de vinovatie de a doua zi. Treptat, persoanele care consuma alcool cu moderatie, ajung sa constate ca au dezvoltat un obicei care, desi parea inofensiv, a devenit toxic prin prisma faptului, in lipsa alcoolului, comunicarea devine din ce in ce mai dificila. Totusi, chiar daca in primele dati poate parea extrem de complicat sa initiezi conversatii si sa socializezi liber, renuntarea la al Increderea in propria persoana creste pe masura ce reusesti sa faci acest lucru tot mai bine.
2. Ai un tonus bun si o stare generala buna
Renuntarea la alcool iti ofera senzatia de control asupra propriei vieti. Vei avea tendinta sa iti petreci serile din timpul saptamanii altfel si vei lasa iesirile in oras pentru sfarsitul de saptamana. In felul acesta, petrecerile devin mai rare sau sunt inlocuite cu zilele de relaxare activa, fie ca este vorba despre o plimbare la cu bicicleta, sau despre practicarea altor hobbyuri. Te vei bucura in acelasi timp si de o forma fizica de invidiat, lucru care nu poate decat sa iti sporeasca si mai mult increderea in propria persoana.
3. Devii mai productiv
Adoptand deja un stil de viata responsabil si bucurandu-te de beneficiile diminetilor in care te trezesti odihnit, vei observa ca si nivelul tau de productivitate creste. Vei dezvolta o capacitate de concentrare mai buna si in acelasi timp vei acorda atentie sporita lucrurilor care conteaza cu adevarat pentru tine. Dedicandu-te zilnic cresterii tale personale si profesionale, iti va fi mult mai clar ce vrei sa faci pe termen scurt si mediu si vei fi mult mai concentrat in vederea obtinerii rezultatelor pe care ti le doresti pe termen lung. Lucrul acesta era mult mai greu de realizat dupa o noapte agitata si o dimineata in care mahmureala "iti fura" nu doar jumatate din zi, ci si motivatia de a te ridica din pat si a face ceva util pentru tine.
4. Iti imbunatatesti starea fizica si mentala
Nu trebuie sa fii un bautor inrait pentru a realiza efectele negative ale consumului constant de alcool. Cu fiecare "iesire in decor", stima de sine scade si creste riscul instalarii depresiei. Pe un astfel de fond, consumul creste, generand probleme de ordin fizic, precum scaderea capacitatii de efort, colesterol marit, kilograme in plus si starea generala de oboseala. Renuntarea la alcool chiar si pentru o perioada scurta de timp, contribuie la redresarea organismului pe ambele planuri, insa obtinerea unor rezultate cu adevarat bune se poate realiza cu timpul, prin schimbarea stilului de viata.
5. Acorzi importanta adevaratelor prietenii
Renuntarea la alcool pentru o luna este suficient cat sa realizezi schimbarile pe care vei simti sa le faci chiar si atunci cand iti imparti timpul cu prietenii. Nu degeaba se spune ca suntem suma celor 3 persoane cu care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Tendinta va fi aceea de a te vedea mai mult cu prietenii care consuma alcool putin spre deloc. Daca prietenii in prezenta carora obisnuiesti sa consumi alcool sunt in acelasi timp si cei cu care impartasesti pasiuni comune si planuri in plan profesional, vei realiza ca vei incepe sa acorzi o importanta mai mare intalnirilor productive, renuntand treptat la cele axate doar pe distractie. Acest lucru iti va veni natural nu doar pentru faptul ca incerci sa tii departe tentatia de a consuma, ci si pentru ca stilul de viata pe care ti-l doresti nu mai corespunde vechilor obiceiuri. Partea mai complicata este sa reusesti sa faci fata ironiilor nevinovate ale amicilor tai si incercarilor acestora de a te deturna de la scopul tau.
6. Te odihnesti mai bine
Renuntarea la alcool chiar si pentru o perioada scurta, aduce beneficii majore cand vine vorba de castigarea unor ore de odihna in plus si a unui somn linistit. In primul rand, vei acorda mai multe ore somnului, datorita faptului ca nu vei mai petrece in oras pana dimineata. Este gresit sa crezi ca somnul dupa o noapte alba este unul odihnitor doar pentru ca adormi imediat. A doua zi te trezesti la fel de obosit si esti capabil sa functionezi doar dupa ore bune de revenire. Un alt beneficiu este acela ca vei avea nopti neintrerupte de nevoia de a merge la toaleta, stiut fiind ca alcoolul este un diuretic puternic. Cel mai recunoscator pentru decizia de a nu mai consuma alcool vei fi dimineata, cand in general te trezeai mahmur si cu dureri de cap, ceea ce nu se mai intampla in prezent.