Somnolenta/insomnie
Stresul afecteaza somnul, astfel ca unul dintre primele semnale de alarma il reprezinta dereglarile de somn. Cel mai rau este atunci cand epuizarea mintala duce la somnolenta pe timp de zi si insomnie pe timp de noapte. Somnul este un factor important pentru sanatatea fizica si mintala, astfel ca tulburarile de ritm circadian atrag de multe ori dupa sine si alte dereglari.
Probleme de memorie
Probleme de memorie pot fi cauzate de insomnie, deoarece creierul nu poate gestiona informatiile la fel de eficient atunci cand nu are parte de suficient de somn. Daca uiti tot mai des si trebuie sa-ti faci tot felul de liste ca sa tii minte pana si lucrurile importante, este posibil ca acesta sa fie un semn al epuizarii mintale.
Ceata mintala si confuzie
Asa cum un computer supraincarcat se misca greu atunci cand ruleaza prea multe programe in acelasi timp, la fel si creierul face eforturi sa tina pasul atunci cand este suprasaturat.
Chiar daca incerci sa iei lucrurile la rand, nu sa te ocupi de toate in acelasi timp, stresul de fundal te poate impiedica sa te concentrezi. Daca, in plus, te mai simti si coplesit de stimulii externi si trebuie sa-i rogi mereu pe cei din jur sa repete ce tocmai au spus, acesta e un alt indiciu ca ceva nu e in regula.
Lipsa de motivatie
Lipsa de motivatie si energie este adesea asociata cu anxietatea si depresia si este o problema serioasa pentru oricine incearca sa fie productiv. Daca ti-e din ce in ce mai greu sa te dai jos din pat pentru a incepe ziua si nu mai ai chef sa faci nici macar lucrurile care obisnuiau sa-ti faca placere, probabil ca suferi de epuizare psihica si este cazul sa faci ceva in sensul asta.
Sensibilitate emotionala
Anxietate, iritabilitate, furie, tristete, emotii negative si schimbari bruste de dispozitie – toate acestea pot fi semne ale epuizarii mintale, mai ales daca apar mai des si mai intens decat in mod obisnuit.
Mancatul emotional / pierderea apetitului
La fel ca somnul, si obiceiurile alimentare pot fi afectate in moduri ciudate de stres. Este posibil sa-ti pierzi pofta de mancare din cauza stresului sau sa incerci sa compensezi cu carbohidrati si zaharuri in incercarea de a aduce creierului tau un mic aport de energie.
Simptome psihosomatice
Simptomele psihosomatice apar atunci cand stresul si problemele de ordin mintal se materializeaza sub forma durerilor fizice. Cel mai des, acestea apar sub forma durerilor musculare si de cap, dar si sub forma afectiunilor sistemului digestiv.
Hipertensiunea arteriala, ritmul cardiac crescut, dificultatile de respiratie, starile de lesin si ameteala sunt si ele pe lista. Daca ai ajuns in acest punct, probabil e timpul sa apelezi la ajutorul unui specialist.
Cum poti evita epuizarea mintala?
- Odihneste-te cum trebuie – ia masurile necesare pentru a-ti asigura un somn de calitate.
- Mananca sanatos – nutritia este extrem de importanta pentru functionarea optima a creierului si a intregului organism.
- Ofera-ti momente de relaxare in care sa reduci cat mai mult stimulii externi neplacuti.
- Fa miscare in mod regulat – gaseste o activitate fizica pe gustul tau si tine-te de ea.
- Gaseste motive de bucurie si sarbatoreste intotdeauna micile victorii.