Originar din China, ceaiul negru ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si la tratarea tensiunii arteriale si a astmului. Totodata, reprezinta unul din cele mai populare ceaiuri, fiind cunoscut pentru calitatile sale medicinale.
Ceaiul este una din cele mai iubite bauturi din lume, iar majoritatea oamenilor prefera ceaiul verde. Diferenta dintre ceaiul negru, verde si alb consta in modul in care este prelucrat fiecare in parte.
In timpul etapei de procesare, ceaiul negru este fermentat si oxidat, ceea ce ii confera culoare, aroma si beneficii pentru sanatate. Pe de alta parte, ceaiul verde si cel alb nu sunt fermentate.
Ceaiul negru este o sursa importanta de cafeina, un compus ce stimuleaza sistemul nervos central si inima, care are actiune diuretica. O ceasca de ceai negru contine aproximativ 50 mg de cafeina, iar una de cafea intre 65 si 175 mg.
Ceaiul negru are polifenoli (antioxidanti), minerale si vitamine. Cantitatea de polifenoli din acest tip de ceai este mai mica decat cea din ceaiul verde, dar cantitatea de cafeina este de 2-3 ori mai mare.
Chinezii adauga in ceaiul negru indulcitori, mirodenii, ciocolata sau chiar ierburi rare. Indienii consuma ceaiul negru cu lapte sau zahar. In ceai, se mai pot adauga: ghimbir, scortisoara, lamaie sau busuiocul sfant (tulsi).
Vom face o lista cu 5 beneficii ale ceaiului negru, potrivit organicfacts.net.
1. Previne bolile cardiovasculare
Un consum regulat de ceai negru poate ajuta la ameliorarea disfunctiilor arterei coronare la pacientii cu probleme de inima. De asemenea, ceaiul negru este bogat in polifenoli si mangan care reduc riscul de boli cardiace si stimuleaza functia muschiului cardiac.
2. Amelioreaza astmul
Lichidele calde, in general, ajuta la ameliorarea simptomelor astmului. Ceaiul negrul ajuta pacientii care sufera de astm sa respire mai usor.
3. Imbunatateste digestia
Ceaiul negru este bogat in tanin, care are efect pozitiv si relaxant asupra sistemului digestiv al corpului uman. Aceasta calitate antiinflamatorie a ceaiului negru este, de asemenea, folositoare pentru tratarea tulburarilor digestive.
4. Scade colesterolul
Potrivit unui studiu realizat de American Heart Association din New Orleans, consumul de ceai negru scade colesterolul.
5. Intareste sistemul imunitar
Ceaiul negru este bogat in substante active, tanini, care lupta impotriva virusurilor de gripa, dizenterie sau hepatita.
Ceaiul negru este, de asemenea, cunoscut pentru faptul ca provoaca aciditate in stomac. Prin urmare, sa consumati intotdeauna ceai negru in cantitati normale. Mai mult decat atat, evitati sa il beti dupa masa de pranz sau cina, caci poate duce la o digestie slaba, in timp ce, daca il consumati in celelalte momente ale zilei, duce la o digestie sanatoasa.
Sursa foto: pexels.com