Atunci cand oferi atentie detaliilor care te inconjoara si incerci sa analizezi cateva dintre formele si culorile care iti apar in fata in viata de zi cu zi, este usor sa fii uimit/a. Intr-un haos impresionant, intotdeauna se regaseste o ordine la fel de impresionanta, pe care o poti observa cu usurinta daca te opresti pentru cateva minute din traiectoria pe care o parcurgi in viteza in fiecare zi.
Atunci cand reusesti sa apesi butonul de pauza, daca respiri adanc si te uiti atent/a in jur, poti observa cateva tipare care se repeta peste tot pe unde mergi. Acest fenomen nu este doar interesant, ci poate deveni chiar o obsesie.
Tiparele? Care tipare?
In cartea Stiinta Oportunitatii a lui Howard I. Melamed, haosul si tiparele sunt descrise ca facand parte din aceeasi categorie de fenomene. Autorul spune ca „poti privi cerul fara sa vezi nimic in afara de o patura aleatorie de stele. Aici nu exista niciun alt tipar in afara de clusterele de stele cunoscute ca si galaxii. In acest mediu nu vezi ceea ce universul este cu adevarat; totusi, tiparele sunt create peste tot de fortele gravitationale”.
Acelasi autor afirma ca „oamenii de stiinta spun ca acest lucru nu este nimic altceva decat incercarea mintii tale de a crea ceva din nimic. Au dreptate. Mintea ta nu este in ton cu starea haotica. In schimb, aceasta scaneaza constant pentru a gasi tipare”.
Tie ti s-a intamplat vreodata sa te uiti la cer si sa observi diferite tipare in timp ce observai norii? Daca da, atunci ai trait deja experienta denumita „apofenie” de catre oamenii de stiinta. Apofenia (apophenia – engleza) este tendinta umana de a observa tipare cu semnificatie majora in locuri aleatorii.
Esti curioasa care sunt tiparele pe care le ignori, desi se afla peste tot? Iata cateva exemple:
Hexagoane
Desi hexagoanele sunt forme geometrice usor de format care nu par sa aiba o semnificatie speciala, atunci cand se regasesc in grupuri, pot fi incredibil de frumoase. Ceea ce este impresionant la aceste forme este perfectiunea cu care se creaza, ca si cum cineva le-ar fi masurat.
Le poti observa atunci cand faci baloane din sapun, in toate stupurile din lume pe faguri, pe aripile libelulelor, pe blana girafelor sau pe solul uscat. Mai mult decat atat, hexagoanele sunt prezente chiar si in interiorul corpului uman. Deseori, celulele umane au forma hexagoanelor, la fel ca si plantele.
Fulgere
Daca ai purta cu tine imaginea unui fulger si ai compara-o cu alte imagini din natura si nu numai, ai putea ramane cu gura cascata. Ramurile copacilor batrani, raurile vazute de sus, vasele de sange de pe plamanii tai si chiar si sistemele electrice au forma unor fulgere. Mai poti observa aparitia acestei forme pe stanci si diverse formatiuni geologice, pe corpul unor oameni, sub forma unor semne din nastere sau cicatrici, pe scoarta copacilor si chiar in propria palma.
Cercuri concentrice
La fel ca primele doua categorii de tipare, cercurile concentrice, adica acele cercuri interioare care par sa aiba acelasi centru, apar parca peste tot. De cele mai multe ori, cercurile concentrice au culori diferite si formeaza un frumos efect de culoare in degradee.
Cele mai frecvente situatii in care le poti vedea sunt momentele in care amesteci apa cu uleiul de masina, atunci cand te uiti inspre soare, atunci cand observi gradinile cu flori intinse pe suprafete mai mari sau cand te uiti in ochii unor animale cu un iris deschis la culoare.
De asemenea, cercurile concentrice mai pot fi vazute in interiorul legumelor precum este ceapa, prazul, varza etc., in interiorul florilor cu petale sau pe corpul unor insecte.
Spirale
Spiralele sunt forme mai speciale decat simplele cercuri sau hexagoane, motiv pentru care ai spune ca sunt mai rare. Dimpotriva, aceste tipare se afla si ele peste tot. Le poti observa la unele plante precum Moraea Tortilis, in cochiliile melcilor, in scoici, vartejuri, scari si chiar in ADN-ul uman.
Cu toate ca aceste patru tipare pot parea banale, atunci cand le observi prezenta la tot pasul, iti pot ridica semne de intrebare. Este oare acest amalgam de forme identice o simpla incercare a creierului nostru de a se obisnui cu mediul inconjurator sau modul in care viata este creata?
Sursa imagine: www.recipeshubs.com