Constipatia reprezinta o afectiune pe care aproape toata lumea o experimenteaza la un moment dat, indiferent de starea generala de sanatate. Digestia este un proces care ar eloc mai rapid sau mai lent, intr-un ritm propriu, astfel ca nu se poate vorbi despre un numar optim de scaune pe parcursul unei zile sau saptamani.
Sunt persoane care au scaun zilnic, o data la 2 zile sau chiar la 3, insa dupa 3 zile, se poate lua in calcul aparitia constipatiei, fiind necesara prezenta la medic in cazul in care perioada se prelungeste.
La nivelul anului 2011, constipatia reprezenta una dintre cele mai comune boli gastrointestinale ale adultilor. Intr-un studiu efectuat in anul 1997 pe un numar de aprox 10.000 de subiecti, 12% dintre persoanele diagnosticate au fost de sex masculin si 16% de sex feminin. Anual, aceasta boala aduna peste 2,5 milioane de vizite la medic, in Statele Unite, dintre care 92.000 cazuri necesita spitalizare.
Constipatia afecteaza calitatea vietii si abilitatea de a fii active pe parcursul unei zile. Printre cele mai frecvente efecte ale constipatiei de durata sunt aparitia hemoroizilor si a fisurilor anale. Acestea sunt adesea acompaniate de dureri de burta, scaune cu sange si stare generala de disconfort. Nu este indicata nici folosirea laxativelor in mod excesiv, pentru ca pe termen lung, acestea irita colonul prin prisma scaunelor prea dese, moi.
Constipatia este una dintre acele boli care necesita schimbarea stilului de viata pentru vindecarea ei. Printre obiceiurile care duc la aparitia constipatiei se numara: alimentatie nesanatoasa, care nu se bazeaza pe fructe si legume, supe sau alte alimente care incurajeaza digestia, consumul preponderant de zahar, ciocolata, paine alba, consumul exagerat de carne, sedentarismul, stresul.
Consumul de apa si de lichide in genera este de asemenea esential in combaterea constipatiei. Si totusi, constipatia nu semnaleaza intotdeauna o afectiune severa, insa este o stare nedorita, astfel ca cel mai indicat este sa incerci sa eviti sa ajungi in astfel de situatii. Cum poti face acest lucru? Iata o serie de idei pe care le poti aplica:
Consuma mai multa apa
Problema principala in cazul constipatiei este aceea ca materiile fecale sunt tari si uscate, iar eliminarea lor se face mai greu. Acest lucru se intampla si din cauza faptului ca hidratarea nu este adecvata. Atat femeile cat si barbatii ar trebui sa consume cel putin doi litri de apa pe zi, daca nu prezinta alte afectiuni care sa necesite un consum mai redus.
De asemenea, pe perioada constipatiei, este recomandat sa reduci consumul de cafea si alcool, pentru ca acestea sunt diuretice si deshidrateaza organismul. Pe de alta parte, este indicat sa consumi suc de pere sau mere, doua laxative naturale.
Consuma mai multe fibre
Fibrele reprezinta un alt laxativ natural. Acestea cresc volumul de apa din fiecare scaun, ajutand la defecatie. Fructele au in general un continut bogat de fibre, insa consumul excesiv, intr-o perioada scurta de timp, poate cauza balonare.
Pe langa ele, rosiile, broccoli, spanacul, morcovii, mazarea, toate acestea te pot tine departe de constipatie. Le poti consuma simple, sau poti alege o serie de salate sau alte combinatii, in functie de preferintele proprii.
Exista de asemenea o gama variata de seminte care iti pot fi de folos, precum migdalele, semintele de dovleac sau floarea soarelui, datorita uleiului pe care il contin.
Fa exercitii fizice in mod regulat
Exercitiile fizice ajuta intreg organismul sa functioneze in conditii optime. O cauza frecvent intalnita a constipatiei este sedentarismul. Daca faci exercitii fizice in mod regulat si te hidratezi corespunzator, sunt sanse mari sa poti ajunge la un tranzit intestinal optim.
Consuma cafea, insa cu moderatie
Este cunoscut faptul ca pentru multi dintre noi, cafeaua are efect laxativ si doar cateva inghitituri sunt suficiente in acest sens. Cu toate acestea, incearca sa te rezumi la maxim o cana de dimensiuni reduse, pentru ca, asa cum am amintit anterior, cafeaua are efect diuretic si deshidrateaza atunci cand este consumata in exces.
O lingurita de miere si un pahar de apa pe stomacul gol
Mierea ajuta procesul de digestie, iar alaturi de apa, poate sa fie solutia ideala pentru tine in fiecare dimineata. Practic, mierea este un laxativ natural. Conform cecetarilor, acest lucru se intampla probabil pentru ca fructoza este absorbita de organism doar partial.
Incearca sa ai o dieta variata
Regimul disociat nu a asigurat niciodata o digestive sanatoasa. De fapt, nici un altfel de regim nu a facut-o. Pentru ca digestia sa se intample usor in mod natural, este important ca alimentatia ta sa fie una variata si sa includa fructe, legume, proteine, etc.
Monitorizeaza-ti dieta / adapteaza-te la situatie
Poate ca nu reusesti zilnic sa urmezi aceleasi obiceiuri care tin departe constipatia, insa poti tine cont de aceasta problema pe care o ai si poti interveni atunci cand lucrurile par sa se indrepte catre un nou episod. Trebuie sa ai tot timpul in vedere sa consumi supa/ciorba, sa te hidratezi suficient si sa introduci de fiecare data cand simti nevoia, salatele si legumele proaspete in general. Dezvoltand anumite obiceiuri culinare, vei observa ca lucrurile se schimba in bine de la sine.