Vizita de rutina se realizeaza anual si deseori presupune urmatoarele 4 investigatii:
Testul Babes-Papanicolaou (numit si simplu Papanicolaou), verifica prezenta anormalitatilor celulare ce pot aparea la nivelul cervixului. Acesta se recomanda a fi efectuat anual, iar la recomandarea medicului poate fi efectuat chiar mai des, in functie de rezultatele testarii anterioare;
Analiza secretiei vaginale se recomanda a fi efectuata anual sau oricand experimentezi secretii abundente alb-verzui, urat mirositoare insotite de mancarimi si/sau usturimi. Acestea pot semnala prezenta unei infectii si necesita prezenta la medic;
Examinarea sanilor este un control anual de rutina ce poate presupune ecografie si palpare. Aceasta se efectueaza pentru a depista eventualitatea nodulilor mamari sau a altor anomalii ce pot indica prezenta tumorilor canceroase. In cazul femeilor de peste 40 de ani, se recomanda deseori mamografia, deoarece aceasta poate indica mai precis prezenta nodulilor.
Ecografia transvaginala se realizeaza cu ajutorul unei sonde ecografice. Acest tip de analiza poate indica prezenta unor leziuni vaginale si permite o mai buna analiza la nivelul ovarelor.
Gandul unei vizite la medicul ginecologic poate fi inspaimantator la inceput dar cu timpul vei descoperi ca nu ai motive sa fii anxioasa. Indiferent daca te afli la primul tau consult ginecologic sau nu, iata cateva intrebari esentiale care ar trebui adresate:
Ce teste si/sau analize ar trebui sa urmez in decursul acestui an?
In functie de varsta,statusul vietii sexuale si istoric medical, medicul iti va recomanda sa efectuezi o serie de teste specifice. Aceasta intrebare poate fi un bun inceput al vizitei tale medicale, deoarece atrage o serie de intrebari esentiale, referitoare la: ciclul tau menstrual, istoricul medical, istoricul sexual etc.
Fertilitatea
Indiferent daca doresti sa iti fie prescrise pilule anticonceptionale, sau iti doresti sa concepi un copil, ori pentru ca ai atins varsta menopauzei, vorbeste cu medicul tau despre fertilitate. In acest fel vei avea control asupra propriului corp, dar si asupra vietii de familie. Cu ajutorul medicului, poti face un calendar al fertilitatii care sa te ajute sa concepi mai usor sau sa alegi cele mai potrivite metode contraceptive, dupa cum doresti.
Cum pot vedea daca am noduli mamari?
Intreaba despre cum poti efectua palparea mamara pentru a descoperi eventuala aparitie a nodulilor. Palparea se efectueaza simplu si oricat de des doresti si este un pas deosebit de important in depistarea la timp a tumorilor canceroase. Asadar, intreaba.
De ce am dureri in timpul contactului sexual?
Prezenta durerii in timpul contactului sexual este deosebit de des intalnita. Cu toate ca unele femei considera ca este ceva firesc cu care trebuie sa se obisnuiasca, durerea poate uneori indica prezenta unor infectii, a vaginitei, sau a altor conditii.