Te gandesti poate ca stresul a devenit un element prezent in permanenta in viata ta. Atata de prezent, incat il tratezi ca atare.
Nu faci nimic pentru a il diminua, in schimb, dai frau liber tuturor obiceiurilor nesanatoase pe care acesta le genereaza, fara a te gandi la dubla influenta pe care stresul reuseste astfel sa o aiba in viata ta.
Practic, intreg stilul tau de viata este influentat de prezenta acestuia. Uneori iti acorzi concedii sau sesiuni de exercitii fizice in aer liber, insa aceasta nu sunt decat solutii temporare.
Chiar si asa, este mai bine decat sa nu iei nici o masura, pentru ca afundarea in situatii stresante poate genera aparitia depresiei, cu influenta inca si mai grava asupra sanatatii organismului.
Creierul nu functioneaza eficient
Cand esti stresat, hormonii declanseaza o serie de conexiuni neurochimice la nivelul creierului, care stimuleaza terminatiile nervoase si cauzeaza inflamarea vaselor de sange. Acestea genereaza la randul lor dureri de cap si chiar migrene. Acestea pot fi insa evitate, daca te odihnesti suficient de bine pe parcursul noptii.
Ai probleme la nivel stomacal
Anxietatea si stresul fac ca organismul sa produca mai mult acid gastric, care genereaza arsuri stomacale. Acestea sunt extrem de neplacute si pot duce la aparitia unor afectiuni la nivelul stomacului dintre cele mai diverse, de la ulcer la cancer de stomac.
Mai mult, stresul te determina sa ai o atitudine extrema: mananci ori prea mult, ori prea putin, ceea ce produce alte dezechilibre la nivel stomacal si implicit, digestiv.
Ai insomnii
Se spune ca noaptea este un sfetnic bun, insa atunci cand gandurile iti ocupa toata noaptea, pentru mai multe nopti la rand, lucrurile scapa de sub control si iti afecteaza starea generala, inclusiv sistemul imunitar.
Stresul se amplifica adesea la caderea serii, fin partea din zi in care avem timp sa ne gandim mai mult la tot ceea ce ne preocupa. Atunci cand anxietatea se instaleaza, devine tot mai greu sa controlam ceea ce se intampla, si nu ne mai odihnim asa cum ar trebui.
Pe fondul imunitatii scazute, organismul este mai predispus bolilor de orice fel, astfel ca este esential sa gasesti metode prin care sa tii stresul departe pe perioada noptii. Uita-te la un film, joaca-te cu animalul de companie, citeste o carte, bea un ceai calmant. Toate acestea iti pot fi de folos.
Acumulezi kilograme in plus
Cand corpul percepe stresul, acesta presupune ca ai nevoie de energie fizica pentru a il elibera, astfel ca elibereaza adrenalina si cortizol. Acesti doi hormoni maresc senzatia de foame, la care oamenii raspund prin a consuma grasimi si carbohidrati.
Dulciurile sunt vazute astfel ca recompense, insa pe masura trecerii timpului, acestea iti afecteaza greutatea, mai ales in lipsa activitatii fizice.