Din fericire, avem la dispozitie tehnologia necesara identificarii din pripa si tinerii sub control a multor boli. in randul acestora se incadreaza inclusiv bolile cardiovasculare, care afecteaza un procent semnificativ din populatie la nivel mondial. acest fapt aduce accidentul vascular cerebral in topul cauzelor mortalitatii. in lupta impotriva acestora efectuarea unei ecografii de tip Doppler carotidian si cervical poate fi esentiala in compunerea unei scheme complete si adecvate de tratament, care sa previna aparitia unor consecinte grave.
Ce este ecografia Doppler carotidiana?
Ecografia Doppler la carotida sau ecografia Doppler cervicala reprezinta o analiza noninvaziva, care se bazeaza pe ultrasunete, capabile sa indice medicului specialist starea arterelor examinate ale pacientului.
Dintre vasele cervicale, carotidele reprezinta unele dintre cele mai importante artere, in termeni comuni zona gatului, deoarece acestea asigura fluxul de sange oxigenat catre creier. afectarea acestui vas de sange reprezinta o problema grava de sanatate. Consta in ingrosarea vaselor cervicale din cauza depunerii de colesterol sau de calciu pe peretii acestora. astfel, devin mai inguste si circulatia normala a sangelui este ingreunata.
O ecografie Doppler de carotida permite afisarea pe ecranul aparatului special imagini ale acestor vase de sange si analizarea altor caracteristici mai complexe – precum fluxul si ritmul sangvin.
Este bine sa cunoasteti faptul ca aceasta analiza nu este destinata exclusiv zonei cervicale, ci poate fi realizata pentru toate zonele corpului, care sunt traversate de vase de sange de o importanta majora.
Cand trebuie sa faci o astfel de procedura?
O ecografie Doppler carotidiana este recomandata pacientilor care prezinta simptome care indica riscul unui accident vascular cerebral, deoarece 25% din acestea se produc din cauza blocarii sau ruperii acestor vase de sange. acesta are loc atunci cand fluxul sangvin este incetinit sau intrerupt, consecinta directa a problemelor medicale precum diabetul, hipertensiunea sau anumite infectii. Daca va confruntati cu aceste probleme de sanatate, este posibil ca medicul sa va recomande analiza pentru a tine situatia din control.
De asemenea, simptomele unui atac ischemic tranzitor indica urgentarea unui control si al efectuarii unei ecografii Doppler, deoarece acesta poate preintampina un aVC grav. acesta consta intr-o tulburare a activitatii creierului de scurta durata, manifestata prin: senzatii de oboseala, amortirea temporara a fetei, mainilor sau picioarelor, tulburarea vederii sau a vorbirii. simptomele de genul acesta dureaza putin si pacientul isi revine de la sine. Cu toate acestea, reprezinta un semnal clar de alarma si nu trebuie ignorate.
Ce pot indica rezultatele ecografiei?
Rezultatele ecografiei Doppler de carotide sunt analizate de medicul radiolog, care are cunostintele necesare pentru a le interpreta. Pe baza acestora, examinatorul alcatuieste un raport pentru medicul care a solicitat analiza.
afectiunile care pot iesi la iveala in urma efectuarii analizei sunt in special ingustarea vaselor de sange, care aduce cu sine un complex de probleme interconectate. In urma identificarii lor, va trebuie sa ajustati sau sa schimbati anumite obiceiuri din stilul de viata (dieta sanatoasa, reducerea consumului de sare, renuntarea la fumat si mentinerea activitatii fizice zilnice), sa urmati un tratament medicamentos sau chiar sa apelati la tratament chirurgical. Cel din urma consta intr-o incizie care sa inlature placa de aterom, care impiedica buna circulatie.
Cine poate realiza ecografia carotidiana?
Ecografia la carotida poate fi realizata doar de un tehnician cu ultrasunete, un radiolog de diagnostic sau un sonograf. Acestia sunt profesionisti special instruiti pentru a utiliza aparatura si a putea interpreta imaginile obtinute cu ultrasunete.
Beneficiile ecografiei de carotida
- Chiar daca poate crea temporar o senzatie mica de disconfort, nu este o procedura dureroasa.
- Este o metoda de scanare neinvaziva care nu implica utilizarea acelor sau a injectiilor.
- Comparativ cu alte metode de imagistica, este mai putin costisitoare.
- Intrucat foloseste undele sonore si nu radiatiile, nu prezinta riscuri pentru sanatate.
- Poate indica o ingustare a uneia sau a ambelor artere carotide.
Limitarile ecografiei carotidiene
Cu toate ca scanarea cu ultrasunete nu este dureroasa si nu are efecte adverse, exista cateva limitari:
- Din cauza dimensiunii gatului, este o procedura dificil de realizat in cazul anumitor pacienti.
- Cicatricile sau ranile de la nivelul gatului pot crea dificultate in examinarea cu ultrasunete carotidiana.
- Unele placi produc ecou redus si nu pot fi observate.
Descoperirea acestora la timp si urmarea unui tratament corespunzator, care sa restabileasca circulatia normala a sangelui catre creier poate preveni cu succes situatiile de risc major. investigatiile si preventia au reusit sa salveze multe vieti. Alege sa beneficiezi de cele mai moderne mijloace de investigatie precum aceasta ecografie.