Sfaturi alimentare pentru a evita cancerul gastric:
1. Nu trebuie consumata carnea conservata prin afumare si sarare.
2. Sunt mai sanatoase alimentele prezervate prin mentinerea lor la o temperatura joasa.
3. Riscul aparitiei cancerului la stomac este mult diminuat in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructe si legume proaspete.
4. Portocalele ar trebuie evitate daca ati fost diagnosticat cu anumite afectiuni la nivelul stomacului. Aceste fructe zemoase sunt extrem de sanatoase, insa au o aciditate crescuta si pot face rau anumitor persoane.
5. Din alimentatia de zi cu zi nu trebuie sa va lipseasca produsele vegetale.
6. Consumati cereale integrale, nu rafinate.
7. Painea si pastele integrale scad riscul aparitiei cancerului la stomac.
8. Carnea rosie trebuie evitata. In locul acesteia puteti alege carne de pui sau de peste.
9. Combinatiile de suplimente antioxidante (vitaminele A, C, E si seleniul mineral) ar putea reduce riscul de aparitie a cancerului.
Cum putem descoperi cancerul gastric?
Endoscopia digestiva superioara -se foloseste pentru persoanele care prezinta un anume risc de a dezvolta cancer gastric sau la cei care manifesta simptome.
Biopsia-se poate face prin intermediul endoscopului.
Atunci cand medicul specialist descopera o leziune, el poate taia o particica din aceasta pentru a obtine informatii suplimentare pe care i le va oferi un medic de laborator.
Prin acest examen putem vedea tipul, diferentierea, stadiul tumorii etc. Aceste detalii nu pot fi obtinute prin simpla endoscopie.
Imagistica:
Computer-tomografia-este folosita atunci cand se suspecteaza si prezenta metastazelor.
Rezonanta magnetica nucleara (RMN)
PET-CT -este o metoda mult mai sensibila si mai nou aparuta, folosita pentru depistarea metastazelor.