Daca suferi de fibromatoza uterina care necesita interventie chirurgicala, trebuie sa stii ca fibromul uterin poate fi indepartat prin metode minim-invazive. Procedurile minim-invazive presupun incizii mici sau accesarea structurilor interne prin orificii naturale – in acest caz, vaginul. Astfel, recuperarea post-interventie este mai usoara, iar cicatricile vor fi minime. Iata care sunt procedurile minim-invazive pentru tratarea fibromului uterin.
Embolizarea fibromului uterin
Embolizarea fibromului uterin se efectueaza prin abord vascular, adica prin accesare vaselor de sange, sub anestezie locala. Medicul efectueaza o punctie (o intepatura) la nivelul bratului, pentru accesarea arterei brahiale. Prin aceasta punctie, se introduc tuburi foarte subtiri si flexibile, care sunt apoi ghidate prin artere, pana la arterele uterine. Totul se efectueaza sub control radiologic, cu ajutorul unui angiograf cu raze X si unei substante de contrast. Dupa ce tuburile sunt pozitionate la nivelul arterelor uterine, se insereaza microparticule care blocheaza circulatia sangvina la acest nivel. Pentru ca fibromul uterin nu mai este hranit cu sange, acesta se va micsora si va disparea cu timpul. La finalul procedurii, se extrag tuburile si se aplica un pansament compresiv.
Miomectomie laparoscopica
Miomectomia reprezinta interventia chirugicala prin care se indeparteaza fibromul uterin. Miomectomia poate fi efectuata prin tehnici minim-invazive, mai exact prin metoda laparoscopica. Aceasta presupune utilizarea unui laparoscop, un instrument subtire, sub forma de tub, prevazut cu o camera video. Acesta este inserat prin abdomen pentru a putea vizualiza structurile interne, fara a efectua incizii intinse si fara a indeparta tesuturile de la nivel abdominal. Medicul indeparteaza fibroamele uterine folosind instrumente subtiri introduse prin incizii de mici dimensiuni. Prin inciziile mici, pot fi indepartate si fibroamele mari, folosind tehnica morcelarii (fragmentarea sau maruntirea tumorii). Datorita inciziilor de dimensiuni reduse, cicatricile ramase sunt putin vizibile.
Miomectomie robotica
Miomectomia laparoscopica asistata robotic este asemanatoare celei laparoscopice conventionale. Diferenta consta in faptul ca procedura nu este realizata in mod direct de catre medic, ci este efectuata cu ajutorul unui robot controlat de medic, care imita mainile chirurgului. Chirurgia robotica are o precizie milimetrica, fiind asociata cu riscuri mai reduse. Acest tip de chirurgie asigura dexteritate si ofera o imagine mai buna a uterului, prin captarea unor imagini 3D.
Ablatia cu radiofrecventa si crioablatia
Procedura de ablatie cu radiofrecventa presupune aplicarea unor unde radio care distrug prin ardere tesutul tumoral si vasele de sange care hranesc acest tesut. Crioablatia este o procedura asemanatoare, care foloseste energie rece, pentru a ingheta aceste tesuturi. Interventiile se efectueaza folosind instrumente de mici dimensiuni. Aceste proceduri pot fi efectuate prin metoda laparoscopica sau prin metoda transcervicala (instrumentele sunt introduse prin vagin). Dupa o astfel de interventie, pacienta poate reveni la activitatile obisnuite in 5-7 zile.
Miomectomie histeroscopica
Miomectomia histeroscopica presupune indepartarea fibroamelor uterine, folosind instrumente introduse prin vagin. Procedura se utilizeaza doar in cazul fibroamelor uterine submucoase, care sunt localizate in stratul interior al peretelui uterin. Avantajul acestei proceduri este faptul ca pacienta nu ramane cu cicatrici.
Asadar, fibroamele uterine pot fi indepartate prin proceduri minim invazive, mai putin dureroase si care permit pacientelor sa revina rapid la activitatile obisnuite. Totusi, in unele cazuri, singura solutie terapeutica ramane chirurgia clasica.