Cu ajutorul unui ghiozdan, copilul poate ridica si transporta o greutate mai mare decat normal, avand sarcina distribuita pe tot spatele puternic si muschii umerilor. Cu toate acestea, suprasolicitarea organismului cu o greutate mare, in timp, poate cauza dureri de gat, umeri si spate. De asemenea, umerii pot dezvolta o rotunjire accentuata, curbele naturale ale spatelui pot fi afectate de la mijloc in jos determinanad aparitia tulpinilor musculare si a iritatilor la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale si a cutiei toracice si echilibrul poate fi redus datorita pozitiei de aplecat in fata.
Astazi, gasesti pe rafturile magazinelor ghiozdane in toate dimensiunile, culorile, tesaturile si formele, copiii avand posibilitatea de a-l alege pe cel care le refleca cel mai bine personalitatea si stilul. Atunci cand sunt utilizate in mod corespunzator, ghiozdanele se dovedesc a fi extrem de utile, ajutandu-i pe elevi sa isi organizeze lucrurile in toate compartimentele si sa distribuie greutatea uniform pe cei mai puternici muschi din corp. In acest mod, leviunile aparand mult mai rar decat in cazul purtarii unei genti, serviete sau mape.
Totusi, atunci canad sunt mult prea grele sau utilizate incorect, ghiozdanele pot afecta articulatiile si provoca dureri de spate.
Afla cum trebuie sa alegi ghiozdanul scolarului si care sunt factorii cetrebuie luati in considerare.
- Ghizdanul nu trebuie sa aiba mai mult de 10% - 15% din greutatea copilului.
- Opteaza pentru un ghiozadan confectionat din materiale usoare, chiar daca cele din piele sunt cool si moderne, ele pot cantari chiar si doua kilograme goale.
- Ghiozadanul ce urmeaza a fi purtat zilnic trebuie sa aiba curele de umeri late si captusite, cele inguste pot apasa pe umeri lasand urme si provocand durere.
- De asemenea, ghiozdanul trebuie sa aiba o curea pentru talie ce ajuta la distribuirea greutatii uniforme pe corp.
- Ghiozdanul ideal pentru copii are cel putin doua compartimente mari, ele pot ajuta la distribuirea greutatii in mod uniform.
- Ideal ar fi ca ghiozdanul sa fie captusit si pe spate cu un material moale pentru a proteja copilul de intepaturile eventualelor obiecte ascutite precum creioane, rigle sau compas.
La fel de important este si modul in care copilul tau foloseste ghiozdanul. Astfel, el trebuie sa poarte rucsacul zilnic pe ambii umeri, sa aiba cureaua din talie inchisa si bretelele de pe umeri stranse suficient cat sa determine lipirea acestuia de spate, fara a se deforma in partea de jos.
Ridicarea ghiozdanului in mod corect poate de asemenea ajuta la evitarea leziunilor. Astfel, copilul trebuie sa indoaie genunchi inainte de a ridica rucsacul si sa il apuce cu ambele maini atunci cand il ridica spre umeri.
Sursa foto: zenparent.in