Interventia de mastectomie poate fi de mai multe tipuri, in functie de cat de ampla este: radicala, radicala modificata si simpla (totala). Medicul va decide tipul potrivit de operatie, in functie de gradul de invazie a cancerului si va discuta cu pacienta despre avantajele respectivei proceduri si despre ce presupune interventia.
Ce presupune mai exact interventia de mastectomie?
In urma administrarii anesteziei, chirurgul efectueaza o incizie ampla prin care va extirpa intregul tesut mamar. Interventia poate dura in medie aproximativ o ora.
Inainte de operatie, se efectueaza o serie de analize menite sa ajute medicul anestezist sa prescrie metoda potrivita de sedare evitand eventuale complicatii ce pot interactiona cu eventualele comorbiditati ale pacientei.
Durerea post-operatorie este de obicei controlata prin administrarea de analgezic, asa cum va fi prescris de catre medic. Nefiind afectati muschii, pacienta va putea misca normal bratul, insa daca interventia a presupus inclusiv excizia ganglionilor axilari, se va incepe imediat dupa operatie drenajul limfatic al bratului, pentru a se evita aparitia limfedemului.
Efortul fizic este interzis dupa mastectomie. La momentul externarii, personalul medical va oferi pacientei o serie de sfaturi necesare ingrijirii post operatorii, astfel incat semnele unei posibile infectii sa fie observate imediat. Recuperarea dupa mastectomie este de durata, dar internarea in spital dureaza in medie doua nopti, in absenta altor complicatii.
Mastectomia cu reconstructie imediata, o solutie prin care femeile isi pot pastra feminitatea
Multumita progresului medicinei si a chirurgiei, pacientele cu indicatie de inlaturare a sanului sau a ambilor sani pot apela astazi la mastectomia cu reconstructie imediata. Aceasta interventie presupune ca in cadrul aceluiasi moment operator, de extirpare a sanului/sanilor, reconstructia acestora, pe loc.
Mastectomia cu reconstructie imediata s-a dovedit o metoda eficienta mai ales in recuperarea psihologica a pacientelor, care in urma pierderii sanului isi pot crea o perceptie degradata asupra imaginii de sine, avand senzatia ca si cei din jur o percep la fel. Astfel, femeile care trec prin aceasta situatie evita aceasta etapa in viata lor, reintegrarea sociala facandu-se cu mai multa blandete.
Referitor la riscul de recidiva, reconstructia imediata a sanului s-a demonstrat sigura din acest punct de vedere, riscul unei eventuale recidive nefiind asociat cu reconstructia sanului post mastectomie.