In situatia in care durerea persista mai mult de trei luni, aceasta este clasificata ca durere cronica, o problema cu care se confrunta aproximativ 20% din populatie.
Cele mai cunoscute tipuri de dureri cronice sunt cele provocate de traumatisme, entorse, fracturi si rupturi musculare, precum si durerea de splina, durerile de spate, durerile post-traumatice. De asemenea, anumite boli cum ar fi cancerul sau artritele si alte probleme articulare pot fi cauze ale durerilor cronice
Simptomele durerii cronice
Cel mai important simptom este persistenta durerii pentru o perioada indelungata, care depaseste trei luni. Dupa caz, aceasta poate fi usoara sau severa si se manifesta sub forma de junghi, usturime, arsura sau arc electric.
Din cauza durerii persistente, pacientii nu mai pot dormi si astfel apar insomniile si tulburarile de somn. Acestea atrag la randul lor oboseala cronica, insotita de nevoia permanenta de odihna. Pacientii cu dureri cronice manifesta o stare de indispozitie generala, pe fondul unei stari psihice deteriorate. Stresul, teama, depresia, anxietatea sunt starile psihice prin care trece un pacient aflat intr-o astfel de situatie.
In plan fizic, putem vorbi de slabirea sistemului imunitar, rigiditate corporala si sensibilitate la factori externi. In functie de zona in care este localizata durerea pot aparea si anumite dizabilitati.
Cum sa tii durerea sub control
Tratamentul durerii cronice este o adevarata provocare pentru medici, intrucat medicamentele recomandate nu sunt intotdeauna 100% eficiente. Ce-i drept, tratamentul medicamentos reduce intensitatea durerii, insa aceasta poate fi mai bine tinut sub control si prin alte mijloace.
- Activitati care sa distraga atentia de la durere – cu cat de gandesti mai mult la ea, cu atat durerea devine mai chinuitoare. Desi aceasta nu creste in intensitate, o percepi mai puternica la nivel mental, asa ca o solutie ar fi sa o ignori. Gaseste-ti o activitate asupra careia sa te concentrezi si care sa iti distraga atentia de la durere. Creierul tau va fi astfel mai ocupat, iar zonele care percep durerea vor deveni mai putin active.
- Miscare – lipsa activitatii fizice este un factor care favorizeaza durerea cronica, iar antidotul sau este miscarea. Din cauza starii de oboseala si a indispozitiei generate de durere, majoritatea pacientilor devin sedentari, ceea ce nu ii ajuta deloc. O plimbare zilnica de 30-60 de minute contribuie foarte mult la controlul durerii, pentru ca ajuta musculatura sa se relaxeze. Daca durerea nu ti-a afectat capacitatea de miscare, este recomandat sa faci exercitii mai intense, pentru ca aceste activitati genereaza secretia de endorfine, care sunt adevarate analgezice naturale.
- Exercitii de respiratie – respiratia adanca te poate ajuta sa faci fata puseurilor de durere, fiind nevoie de un exercitiu simplu. Atunci cand durerea se acutizeaza, aseaza-te intr-o pozitie comoda, tinand o mana pe abdomen. Apoi, timp de cateva minute, inspira adanc si expira lent pana cand simti ca durerea se mai calmeaza.
- Alimentatia – in cazul pacientilor cu artrita reumatoida si alte boli inflamatorii, unele alimente precum carnea grasa, branzeturile si vinul rosu amplifica intensitatea durerilor. Acelasi efect il pot avea si in cazul altor boli, iar lista poate fi completata cu alte alimente, in functie de fiecare pacient. Identifica alimentele care iti accentueaza durerea si elimina-le treptat din meniu.
Cel mai important atunci cand te confrunti cu o durere cronica este sa apelezi la sfatul unui medic, ca sa determine cauza acesteia si sa stabileasca solutia terapeutica.