O alta diferenta este aceea ca, la HBP, prostata este relativ de consistenta moale. Tumoarea canceroasa este formata din celule foarte dense, iar tesutul tumoral format este foarte tare. Acest aspect este relevant pentru consultul medical.
Partea posterioara a prostatei (zona periferica), ce se situeaza in apropierea rectului, poate fi investigata cu usurinta de catre medic. Printr-o investigatie rectala digitala, medicul poate diferentia consistenta tesutului moale de HBP de cea pietroasa a tumorii canceroase. Un medic experimentat poate extrage o multime de informatii cu ajutorul acestei investigatii. El poate aproxima marimea prostatei si poate sa palpeze neregularitatile acesteia. In mod normal, aceasta trebuie simtita ca neteda si fina, precum varful nasului. O tumoare canceroasa da mai degraba impresia de maleola osoasa.
Nu toate tipurile de cancer pot fi depistate printr-o simpla palpare. Circa 30% dintre tumorile de prostata nu sunt detectabile pe cale rectala. Imbolnavirile de cancer pot sa fie multifocale, sa formeze colonii de tumori mai mici, care sunt mult prea reduse pentru a putea fi simtite la palpare.
Cancerul de prostata afecteaza tesuturi si organe adiacente si poate da metastaze in alte regiuni ale corpului. O HBP se limiteaza doar la nivelul prostatei.
Barbatii mai dispun si de asa-numitele glande Cowper, doua la numar, (cunoscute si ca glande bulbouretrale), care se afla tot in apropierea prostatei. Aceasta glanda are un tesut identic cu cel al prostatei, dar nu este niciodata afectata de HBP. Conform observatiilor dr. Donald Coffey, de la renumita Johns Hopkins University din Baltimore (SUA), nu se cunoaste niciun caz de cancer al prostatei care sa afecteze glandele Cowper.