Pentru ca atunci cand ai un picior in ghips, totul pare ca se misca doar cu viteza unui singur picior, de aceea trebuie sa stii ce ai de facut.
Fa-ti cel mai confortabil culcus
Sa nu iti faci prea multe planuri in aceasta perioada, vizavi de distantele pe care le vei parcurge, deoarece piciorul suferind pur si simplu are nevoie de odihna. Daca il vei tine foare mult timp in pozitia verticala, cu care l-ai obisnuit pentru mers, acesta risca sa se umfle sau sa se invineteasca. De aceea pregateste-ti cel mai confortabil loc pentru a-ti petrece cea mai mare parte a timpului. Ai nevoie de cat mai multe perne pentru a-ti tine in sus, de un pat bun si de foarte multa rabdare.
Pune cat mai multe perne sub picior
Asa cum spuneam, piciorul risca sa se umfle si sa capete o nuanta stacojie, atunci cand stai in picioare. De aceea, e bine sa iti pui cat mai mult perne cu el si sa il tii cat mai ridicat. De preferat este sa il ridici deasupra nivelului inimii, pentru a incetini viteza cu care fluxul de sange inainteaza catre acea zona.
Carjele - un ajutor de mare pret
Mobilitatea ta trebuie sa se adapteze noii situatii, insa schiopatatul intr-un picior nu este chiar cel mai fericit scenariu. De aceea, ai nevoie de o pereche foarte buna de carje pe care sa te poti baza. Nu trebuie decat sa inveti noul ritm de mers, iar lucrurile ti se vor parea extrem de firesti, dupa doar cateva zile. Trebuie sa te informezi in legatura cu materialul din care sunt confectionate si care ar fi cea mai buna varianta pentru tine. Ai grija ca acestea sa dispuna de sprijin pentru antebrat, intrucat vei depinde foarte mult de o priza cat mai confortabila. De asemenea, cauta o dimensiune potrivita pentru inaltimea ta si afla care este cea mai buna optiune de carje, in functie de greutatea ta corporala.
Respecta cu strictete toate indicatiile medicului
Cu cat perioada de convalescenta este mai scurta, cu atat te poti intoarce mai repede la vechiul tau stil de viata. Pentru asta, este nevoie sa tii cont de fiecare sfat pe care medicul tau ti l-a oferit. De asemenea, medicamentatia este foarte importanta in tot acest proces de refacere, chiar daca asta presupune sa te trezesti noaptea pentru a lua un antibiotic. Nu sari peste absolut nicio pastila prescrisa si mergi la toate controalele stabilite. Refacerea unui picior tine foarte mult si de grija pe care o ai fata de membrul cu probleme, in toata aceasta perioada mai delicata.
Asadar, aceasta perioada trebuie tratata cu mult calm si optimism. Lucrurile vor reveni intr-un final la normal, insa pana atunci, e bine sa iti adaptezi stilul de viata situatiei respective. Libertatea de miscare nu va fi chiar cel de pret ajutor al tau, asa ca nu ezita sa ceri ajutorul celor din familie, ori de cat ori simti nevoia. Obisnuieste-te rapid sa mergi in carje, pentru ca iti vor fi de mare folos in aceasta perioada si tine-ti cat mai mult piciorul intr-o pozitie ridicata. Cel mai important lucru este sa respecti cu sfintenie orice sfat al medicului tau si sa fii sigur ca ajungi la toate controalele la care ai fost programat!
Sursa foto: flickr.com