Cum sa controlezi mancatul emotional

de la 27 Feb. 2019
Cum sa controlezi mancatul emotional Mancatul emotional apare atunci cand simti nevoia de a manca fara sa-ti fie foame cu adevarat, ci mai degraba ca raspuns emotional la starea ta de spirit.

Ce e mai rau decat faptul ca mananci fara sa-ti fie foame este ca, daca mananci din cauza emotiilor negative, organismul iti va cere in mod automat alimente care sa declanseze secretia hormonilor fericirii – dopamina, serotonina si endorfina – iar aceste alimente sunt de obicei bogate in zahar rafinat si carbohidrati, care nu doar ca ingrasa, dar sunt si datatoare de dependenta.

Mancatul emotional este, de fapt, un tip de tulburare de alimentatie care apare din lipsa abilitatii de a-ti gestiona eficient emotiile. Pe un fond emotional conflictual, in lipsa unei solutii mai bune, apare o mare nevoie de a manca, o nevoie impulsiva si aparent incontrolabila. Nu stii de ce, dar simti nevoia sa mananci pentru a satisface acel „ceva” incomod din tine.

De fapt, acel „ceva” nu este decat un conflict emotional nerezolvat in mod corespunzator, iar actiunea de a manca ofera un confort aparent pentru ne poarta subconstient inapoi in copilarie, cand ne simteam satisfacuti si in siguranta la sanul mamei si cand majoritatea disconforturilor noastre aveau aceasta rezolvare simpla: mancarea.

Din pacate, senzatia de confort data de mancatul emotional este doar temporara. De obicei este urmata de sentimente de vina, tristete si dezamagire, provocate de faptul ca nu doar ca ai mancat cand nu-ti era foame, dar nici nu a ajutat la nimic si te simti rau in continuare – poate chiar mai rau ca inainte.

Ce poti face pentru a controla mancatul emotional

Apeleaza la psihoterapie. Singurul lucru care ajuta cu adevarat la reducerea mancatului emotional este sa investighezi motivele care iti provoaca disconfort interior si sa incerci sa rezolvi cumva aceste conflicte emotionale. Tristete, anxietate, depresie – toate acestea pot alimenta nevoia a manca emotional, de aceea este important sa apelezi la ajutorul unui psiholog pentru a-ti putea intelege mai bine trairile interioare si a-ti gestiona mai bine nevoile emotionale.

Programeaza-ti clar orele de masa si planifica meniul in avans. Poate crezi ca aceasta metoda va alunga orice urma de spontaneitate din viata ta, dar da-i o sansa! S-ar putea sa te surprinda cat de mult conteaza rutina si disciplina in calmarea anxietatii si in abordarea mai rationala a atacurilor de foame emotionala. Gandeste-te asa: ai avut o zi stresanta la birou si te tenteaza foarte mult sa te uiti la un film si sa rontai ciocolata, chipsuri, alune, floricele si cate si mai cate, doar ca acasa te asteapta o masa delicioasa si sanatoasa pregatita tot de tine in avans. Deja ai un argument solid si rational sa nu cedezi in fata foamei emotionale, ceea ce e mult mai bine decat sa stii ca acasa te asteapta frigiderul gol si o camara plina de chipsuri si ciocolata.

Evita zaharul. Dupa cum am explicat mai devreme, mancatul emotional este strans legat de consumul si abuzul de alimente dulci si procesate. Ce poti face este sa eviti sa ai aceste alimente in jurul tau (acasa si la birou) si sa te aprovizionezi din timp cu gustari sanatoase ca legume, fructe si iaurturi. Astfel, cand cedezi nevoii de a manca emotional, macar poti manca ceva care sa nu-ti afecteze sanatatea pe termen lung.

Fa miscare. Exercitiile fizice sunt recomandate pentru a reduce stresul si anxietatea pentru ca organismul produce endorfine atunci cand facem sport. In plus, poti alege o activitate care sa-ti faca placere si care sa te ajute si pe plan emotional, in functie de nevoile tale. De la yoga la kickboxing, optiunile sunt nenumarate si alegerea potrivita te poate ajuta sa reduci cu succes mancatul emotional.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016