Rinichii au un rol esential pentru organism. Principala lor functie este aceea de detoxifiere, insa au de asemenea functie endocrina, secretand hormoni importanti pentru organism.
Acestia se pot imbolnavi din mai multe cauze, insa un rol important il au stilul de viata si alimentatia, pentru ca acestea genereaza afectiuni care pot declansa suferinta rinichilor.
Printre afectiunile rinichilor se numara nefritele, boala renala polichistica sau insuficienta renala. Cea din urma apare adesea pe fondul altor afectiuni, precum diabetul.
Asadar, iata care sunt principalele masuri care trebuie luate pentru ca rinichii sa functioneze in parametri optimi:
Consuma mancare sanatoasa
Atunci cand esti stresat, esti tentat sa mananci tot felul de gustari nesanatoase, precum fast-food sau chipsuri, insa acest tip de mancare este bogat in aditivi de fosfor si sodiu, care pot avea efecte negative asupra rinichilor.
Este necesar sa ai o dieta echilibrata, bazata mai ales pe fructe si legume proaspete, incercand in acelasi timp sa reduci consumul de sare.
Hipertensiunea si diabetul sunt boli care, in timp, afecteaza functionarea corecta a rinichilor, asa ca incearca sa te feresti de ele monitorizandu-ti alimentatia.
Fa miscare in mod regulat
Atunci cand faci sport, corpul elibereaza endorfine, recunoscute ca fiind responsabile cu generarea starii de bine si reducerea senzatiei de durere.
Exercitiul regulat poate ajuta de asemenea la scaderea tensiunii arteriale si implicit la scaderea nivelului de stres din organism.
Daca nu ai timp sa mergi la sala sau poate sa alergi in parc, incearca sa profiti la maxim de momentele in care esti in tranzit, fie ca alegi sa urci scarile in loc sa iei liftul, sau ca parchezi masina mai departe pentru a te putea misca putin pana la ea.
Hidrateaza-te adecvat
Contrar opiniei generale, nu exista studii care sa demonstreze ca hidratarea excesiva este o practica eficienta pentru punerea in functiune a rinichilor.
Este foarte bine sa consumi apa suficient, insa evita sa treci peste pragul de 2 litri pe zi, pentru ca altfel pot aparea probleme din cauza consumului excesiv de apa.
Nu ignora nevoia de a urina
Rinichii au rolul esential de filtrare a sangelui de toxine. Aceste toxine, precum si surplusul de apa din organism, sunt eliminate de rinichi prin urina. In mod normal, vezica urinara poate stoca pana la 300-400 ml de urina, iar senzatia de a mictiona, apare atunci cand aceasta contine minimum 120-150 ml de urina.
Daca ignori nevoia de a urina, din diverse motive, procesul de filtrare a rinichilor va fi afectat, existand pericolul de a face pietre la rinichi, pe langa acela de a dezvolta o serie de infectii urinare.
Monitorizeaza afectiunile care pot afecta rinichii
Daca suferi de o boala care poate afecta functionarea rinichilor, cel mai bine este sa o monitorizezi si sa o tratezi corespunzator.
Diabetul si hipertensiunea pot afecta intr-o maniera semnificativa rinichii, motiv pentru care este necesar sa urmezi toate sfaturile mentionate anterior pentru a minimiza acest lucru.