Iata 4 tipuri de investigatii pe care ai putea sa le faci si tu atunci cand suspectezi ca ai probleme la nivelul inimii:
1. Coronografia
Este o investigatie imagistica de electie care ar trebui efectuata si ceruta de pacientul care suspecteaza un infarct miocardic acut sau boala cardiaca ischemica. In acest fel medicul cardiolog vizualizeaza eventualele obstacole de la nivelul arterelor coronare, cat sunt de importante, unde sunt localizate cu exactitate, si cate sunt la numar. Este foarte importanta pentru a decide ce tratament este de ajutor in cazul acestui pacient
2. EKG
Aceasta investigatie este foarte populara si mai este cunoscuta si sub numele de electrocardiograma. Se recomanda ca investigatie de rutina oricarui pacient internat in spital, indiferent de motivul internarii. Se efectueaza usor si este extrem de valoroasa in patologia cardiaca.
3. Ecografia transesofagiana
Se utilizeaza atunci cand medicul doreste sa vada mai bine o anumita portiune a inimii, pe care nu o poate analiza corespunzator pe ecocardiografie. Metoda presupune introducerea unui ecograf prin esofag, pe aceleasi principii ca la ecografia normala. Se foloseste cel mai adesea inainte de cardioversia electrica a fibrilatiei atriale pentru a vizualiza eventualii trombi de la nivelul atriului.
4. Ecografia abdominala
Ecografia abdominala este o investigatie imagistica ce permite vizualizarea organelor intraabdominale. Cu ajutorul acesteia putem sa evaluam complicatiile unei patologii cardiace, cum este insuficienta cardiaca, ce in stadiile avansate poate determina marirea ficatului si a splinei precum si acumularea de lichid la nivel abdominal.