Acestia prefera sa apeleze la clinicile din Austria, fie pentru a beneficia de servicii la alte standarde decat cele de aici, fie pentru interventii care nu se pot executa in Romania.
Dar de ce, totusi, Austria? Motivul e simplu: aceasta tara dispune de unul dintre cele mai bune sisteme de sanatate din Europa, care acopera la un nivel de top specializari diverse: chirurgie, medicina interna, oftalmologie, dermatologie, ginecologie, ORL, neurologie, ortopedie, urologie, oncologie (rata de supravietuire a persoanelor bolnave de cancer este foarte inalta in Austria). Nu e de mirare, asadar, ca cca 2 milioane de straini vin anual aici sa se trateze, ceea ce inseamna cam 12% din numarul total de turisti.
AKH, Spitalul Universitar din Viena, este al treilea spital ca marime din lume si unul dintre cele mai renumite. Are o suprafata de 240.000 metri patrati, 2.200 de paturi, 51 de sali de operatie si 9.000 de angajati, dintre care 1.400 sunt medici si aproape 3.000 asistente. Costul spitalizarii este de 897 de euro pe zi, conform normelor UE, si in plus trebuie platite analizele, operatia in sine si tratamentul ulterior. Cu totul, rezolvarea unei probleme medicale serioase la AKH costa in medie cateva zeci de mii de euro.
Multi romani isi permit insa acesta suma. Si daca tot si-o permit, ei isi permit si serviciile unei agentii de turism specializate (turism medical) care sa le intermedieze relatia cu spitalul (la ce sectie trebuie sa ajunga, cu ce doctor sa discute, care sunt formalitatile de internare) si care sa se ocupe totodata de detaliile calatoriei in Austria: bilete de avion, transfer de la aeroport, cazare – atat pentru pacient, cat si pentru persoanele insotitoare – precum si servicii de traducere sau organizarea de vizite la principalele atractii ale Vienei (desigur, dupa externare, in cazul investigatiilor simple sau al interventiilor mai usoare).
Trebuie spus insa ca, desi exista in mod clar o predilectie pentru serviciile medicale din Austria, romanii aleg si clinici din Germania, Franta, Italia, Israel, Turcia sau Ungaria. Cele mai cautate discipline sunt oftalmologia si ginecologia, aceasta din urma pentru tratarea infertilitatii, iar un tratament de acest gen costa in jur de 2.600 de euro in Turcia si 3.500 de euro in Italia.
Urmeaza apoi cardiologia, ortopedia si neurochirugia, iar pe locul 6 avem chirurgia estetica, care presupune atat rinoplastii si liposuctii, cat si transplanturi de par (Turcia e renumita printre VIP-urile care au probleme cu podoaba capilara).
Per total, in fiecare an cca 20.000 de romani apeleaza la serviciile clinicilor medicale din strainatate si cheltuiesc pentru asta cam 10 milioane de euro.
20.000 de romani se trateaza anual la clinici medicale din strainatate
de Mihai Balescu
la 17 Mai. 2016

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota:
5
din 5
- 2 voturi.
Revista GRATUITA

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.
Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
Revista GRATUITA

CADOU Special pentru cititorii nostri
Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".
Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice



Recomandari editori
Cele mai citite stiri





Ultimele comentarii
5 Obiceiuri care duc la subtierea firului de par
"Imi sunt de folos explicatiile privind subtierea firului de par..."
de Fratila Mihaela Care sunt cele mai nesanatoase alimente pentru stomac
"Lucruri interesante..."
de Marinescu Antim 13 lucruri pe care barbatii maturi nu le fac
"Multe lucruri le-am mai citit si in alte surse. Problema e ca daca aproape toata viata ai fost..."
de Radu
"Imi sunt de folos explicatiile privind subtierea firului de par..."
de Fratila Mihaela Care sunt cele mai nesanatoase alimente pentru stomac
"Lucruri interesante..."
de Marinescu Antim 13 lucruri pe care barbatii maturi nu le fac
"Multe lucruri le-am mai citit si in alte surse. Problema e ca daca aproape toata viata ai fost..."
de Radu