In continuare vom prezenta cateva moduri prin care puteti include nautul in alimentatia de zi cu zi si care vor suprinde intreaga familie!
a) Naut prajit (gustare)
Ingrediente:
-o cutie de naut gata preparat sau o cana de naut crud, bine inmuiat
in apa, sare, condimente, ulei de masline
Preparare:
-nautul crud se fierbe bine si apoi sa spala cu apa rece din abundenta.
-daca folositi naut din conserva, limpeziti-l sub apa, dupa ce ati aruncat sosul in care era pastrat.
-nautul se intinde pe o hartie de copt in tava, se tamponeaza cu un servetel absorbant, se stropeste din abundenta cu ulei de masline si se lasa la cuptor 30-40 de minute, pana cand devine auriu si crocant.
Atentie sa nu se arda!
-apoi se scoate, se da cu sare si condimente si se consuma pe post de gustare.
b) Salata de naut cu ceapa si rosii
Ingrediente:
-jumatate de kilogram de naut fiert, bine scurs,
-doua linguri cu varf cu ceapa rosie, taiata marunt,
-doi catei tocati de usturoi, o rosie taiata cubulete,
-patrunjel verde proaspat, tocat,
-trei linguri de ulei de masline,
-o lingura de zeama de lamaie,
-sare si piper dupa gust.
Preparare:
Se combina toate ingredientele intr-un bol mare si se dau la rece pentru 2-3 ore. Apoi se serveste cu lipie proaspata alaturi
c) Pilaf cu naut
Ingrediente:
-60 de grame de naut lasat la inmuiat ,
-200 g de orez cu bob lung,
-o ceapa tocata,
-doua linguri mari de ulei de masline,
-bulion de legume sau de gaina,
-sare si piper dupa gust.
Preparare:
-se fierbe nautul aproximativ 45 de minute sau pana se patrunde.
-se soteaza ceapa in ulei, se adauga orezul si nautul si se acopera cu bulionul.
-se adauga sare si piper si se fierbe la foc mic pana cand este absorbit tot lichidul .
-se ia de pe foc, se acopera cu capac si cu un prosop gros si se lasa la aburitaproximativ 20 de minute.
Apoi se serveste, fiind un excelent fel de mancare in sine sau o garnitura perfecta pentru carnea de capra sau miel preparate la rotisor.
O calitate a acestui fel de mancare vegetarian este aceea ca e alcatuit din componente cu proteine complementare (orez - naut), care asigura, si in absenta carnii, toti aminoacizii esentiali.