Maslinele sunt bogate in vitamina E si alti antioxidanti puternici. Studiile arata ca acestea sunt benefice pentru sanatatea inimii si, totodata, protejeaza organismul impotriva osteoporozei.
Grasimile sanatoase din masline sunt extrase pentru a produce ulei de masline extra virgin, unul dintre componentele esentiale ale regimului mediteranean, care este incredibil de sanatos.
Maslinele sunt adesea adaugate in salate, sandvisuri sau diferite feluri de mancare.
In tarile mediteraneene, 90% din masline sunt folosite pentru producerea uleiului de masline.
Valori nutritionale
Maslinele contin 115-145 de calorii la 100 de grame sau aproximativ 59 de calorii la 10 masline (presupunand ca o masline de dimensiune medie cantareste 4 grame).
Acestea detin 75-80% apa, 11-15% grasimi, carbohidrati 4-6% si cantitati mici de proteine.
100 de grame de masline
Calorii 115
Apa 80%
Proteine 0,8 g
Carbohidrati 6.3 g
Zahar 0 g
Fibre 3,2 g
Grasime 10,7 g
Grasimi saturate 1,42 g
Grasimi monosaturate 7,89 g
Grasimi polinesaturate 0,91 g
Omega-3 0,06 g
Omega-6 0,85 g
Maslinele reprezinta un produs alimentar care completeaza excelent o masa delicioasa si savuroasa, precum si un aperitiv foarte bun.
Ele au un continut scazut de carbohidrati, dar sunt bogate in grasimi sanatoase, de aceea consumul de masline aduce numeroase beneficii pentru sanatate.
Maslinele pot fi incluse foarte usor in regimul alimentar zilnic.
>> Daca ti-a placut articolul, iti recomandam - Spanac - Care sunt principalele beneficii pentru sanatate
Sursa foto: pixabay.com